Cioloș se cere la guvernare: Suntem gata să mergem în Parlament

0

Președintele PLUS, Dacian Cioloș a scris marți, pe Facebook, un mesaj în care critică decizia CCR însă despre care susține că trebuie respectată. Cioloș afirmă că Alianța USR-PLUS este gata să își asume rolul de a încerca formarea unei majorități parlamentare, iar dacă acest lucru nu este posibil, va fi un alt pas spre anticipate.

 

„Decizia Curții Constituționale de ieri poate avea probleme, dar suntem obligați să o urmăm. Dacă este nevoie de desemnarea unui prim-ministru care chiar să încerce să construiască o majoritate, deși șansele sunt infime, atunci așa să fie. Suntem gata să mergem în Parlament și să prezentăm programul și echipa noastră de guvernare, singuri sau într-o alianță. Dacă vom reuși, vom guverna, dacă nu, va fi făcut un nou pas către anticipate”, scrie Dacian Cioloș pe Facebook.

 

Cioloș cere o desemnare rapidă a unui nou prim-ministru pentru a evita o criză politică pe termen lung

 

„Începând cu decizia Curții Constituționale de ieri, România a intrat în cea mai gravă criză constituțională din ultimii 30 de ani. Acum mai puțin de o lună, o largă majoritate a partidelor parlamentare păreau dispuse să meargă spre alegeri anticipate, fapt care a și determinat căderea Guvernului. Peste noapte, PSD se răzgândește, iar PNL începe să șovăie. Președintele ne anunță că începe să nu mai creadă în alegeri anticipate. Perspectiva cea mai probabilă pare cea de a rămâne șapte luni cu un guvern interimar sau un guvern fără susținere majoritară clară în parlament. Am mai trecut în 2016 printr-o astfel de situație și știu că este practic imposibil să faci reforme și să scapi de populisme electorale votate în parlament în astfel de situații.

În tot acest amalgam de răzgândiri, poziția mea, a PLUS, dar și a Alianței USR PLUS râmâne aceeași. Credem că cea mai bună soluție sunt alegerile anticipate. Doar acestea ne permit să evităm un an pierdut în incertitudini pentru România. Avem nevoie doar de voință politică pentru a ajunge acolo. O desemnare a unui nou prim-ministru în următoarele câteva zile ne-ar readuce pe drumul corect”, mai scrie Cioloș.

Curtea Constituțională a decis luni că nominalizarea lui Ludovic Orban nu respectă constituția, motiv pentru care președintele trebuie să facă o nouă propunere. Judecătorii CCR nu îi interzic lui Klaus Iohannis nominalizarea lui Orban, îmsă reproșează că premierul desemnat nu și-a asumat formarea unei majorități, spunând de la început că merge în Parlament pentru a fi respins.

Alegerile anticipate pot fi organizate doar după respingerea succesivă în Parlament a două propuneri de premier.

Citește și: Cioloș: Strategia PSD de a bloca alegerile anticipate este antisocială

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele