UPDATE: CNÎT, companie de stat cu salarii de 19.500 lei pe lună

0

Abia a fost descoperită instituția unde protejați ai unor politicieni își luau salarii de bancheri fără să facă nimic, că aflăm și cine sunt partidele care au protejat un astfel de jaf din banii statului.

Este vorba despre o ”alianță” între PSD și PMP.

Prima pagina a Centrului de învăţământ turistic se laudă cu 10.000 de absolvenţi a peste 72.000 de cursuri, referindu-se probabil la toată perioada din 1971 până în prezent, având în vedere că ministrul Năsui susţine că în ultimii opt ani s-au ţinut doar 3 cursuri de formare profesională.

Răzvan Pîrjol, apropiat şi consilier personal al Elenei Udrea

CNIT este condus de trei persoane cu funcţii executive şi de cinci membri ai Consiliului de Administraţie, astfel încât „munca” propriu-zisă este asigurată de numai 12 executanţi. În ultimii opt ani, printre directorii generali ai Centrului Naţional de Învăţământ Turistic s-a numărat Răzvan Pîrjol, apropiat şi consilier personal al Elenei Udrea pe vremea când era ministru al Turismului, în prezent ocupând funcţia de membru interimar al Consiliului de Administraţie al CNIT.

Potrivit CV-ului său, Răzvan Pîrjol a fost director general al Companiei de Investiţii pentru Turism (actuala CNIT) în perioada august 2012 – decembrie 2015. Răzvan Pîrjol a ocupat şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Turismului, fiind numit în noiembrie anul trecut în funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei.

Ion Daniel Antonescu ocupă de mai bine de 12 ani diferite funcţii în cadrul CNIT, fiind director general al instituţiei în perioada 2015 – februarie 2020.

Aliați la salarii grase: PSD-PMP

Din martie 2020, director general al Centrului de Învăţământ Turistic este Cristian Petrescu, membru PMP, partid care a susţinut guvernele Orban. Petrescu a fost apropiat de Elena Udrea, şi chiar a fost ministru al Dezvoltării şi Turismului în locul acesteia timp de aproape trei luni, în Guvernul Ungureanu.

După câţiva ani de activitate politică în PDL (până în 2012), Petrescu s-a mutat la Partidul Mişcarea Populară, candidând în 2016 la Primăria Sectorului 3, dar şi la parlamentarele de anul trecut pentru o funcţie de senator de Botoşani.

Directorul general Cristian Petrescu / director general adjunct Florentin Cotorobăi

Petrescu ia bani și de la o companie municipală a primăriței Firea

Cristian Petrescu este, din 2017 până în prezent, şi membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Municipale Sport pentru Toţi Bucureşti, una dintre controversatele companii înfiinţate – inclusiv cu sprijinul PMP – de fostul primar general Gabriela Firea.

De la compania Capitalei, Petrescu încasat anul trecut 37.416 lei.

Cristian Petrescu deţine 7 terenuri agricole, forestiere şi intravilane în Prahova şi Bucureşti, dar şi şase locuinţe în Capitală.

În 2019 a fost şi consilier local la Sectorul 3 de unde a încasat 12.410 lei, iar de la firma de consultanţă Business Trust Conculting alţi 17.000 lei. Adjunctul său este Florentin Cotorobăi, un fost apropiat al fostului ministru PSD al Turismului Mircea Titus Dobre, care l-a şi numit în funcţie la CNIT.

Cotrobăi a părăsit însă PSD odată cu protectorul său, mutându-se la Pro România, partid pe care l-ar fi susţinut, potrivit presei centrale, cu bani în campaniile electorale.

 

Știre inițială

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunţat marţi că va trimite Corpul de Control la una dintre cele mai inutile instituţii de stat, care a cheltuit anul trecut aproape 4,7 milioane de lei pentru doar 20 de salarii. Este vorba despre Centrul Național de Învățământ Turistic (CNÎT), o aberație în sine, dar o aberație care a costat zeci de milioane de lei România, timp de aproape 10 ani.

Poate, curând, vom afla care sunt loazele angajate de politicieni pe salarii de director de banca.

Mai exact, compania de stat a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative, iar salariul mediu din companie este de aproape 19.500 lei pe lună.

Vezi și ASF devine mai ”suplă” după ce PSD-ALDE au pierdut alegerile

„Nu mai trebuie să acceptăm să-şi bată cineva joc de banii contribuabililor.

Acum câteva zile, Digi24 a reluat un reportaj care îmi scăpase.

CNIT, o companie de stat din subordinea ministerului economiei, nu face nimic pe bani mulţi.

Compania există de mulţi ani şi ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. Iată cam cum arată compania în cifre. Da, citiţi bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit să facă firma de stat”, a anunţat ministrul Economiei pe Facebook.

„În teorie, trebuia să livreze cursuri. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri şi au format un număr de 47 de persoane. Din 2012.

Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de ~19.500 lei pe lună.

Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală.

Evident, nicio companie privată nu şi-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviţi falimentul, pe banii contribuabilului.

Ieri am trimis corpul de control acolo. Este inacceptabil.

Vezi și AUDIO Anca Jurma, îngrijorată de faptul că procurorii DNA nu mai au curajul să instrumenteze dosare din cauza atacurilor politicienilor

Făcând asta, am aflat şi că această companie a mai fost în vizorul corpului de control în 2015. Am cerut raportul de control şi l-am făcut public pe site-ul ministerului.

Proprietatea de stat duce la indolenţă din partea administratorilor vremelnici. Nu au o viziune de termen lung pentru companii sau pentru proprietăţile statului, iar bugetul pare un sac etern fără fund.

Nu mai bine lăsăm noi banii la oamenii care muncesc în ţara asta? Decât să tot acoperim găuri negre şi să lăsăm diverse grupuri să paraziteze activele statului? De aceea trebuie să reducem impozitarea muncii în România. Să eliminăm taxarea pe salariul minim, o măsură care ar activa sute de mii de români şi ar scoate din sărăcie aproape imediat milioane. Din păcate, vom începe abia din 2022, tot e ceva.

Nu scriu ca să mă plâng, dar nu voi face rabat de la a prezenta adevărul fix aşa cum este el. Sunt foarte multe de făcut în minister. Azi încep ziua a 7-a de ministeriat. Vă voi ţine la curent cu tot ce găsim şi cum procedăm pentru a depăşi toate obstacolele”, a încheiat ministrul.

Citește și ASF, instituție utilă doar pentru unii, mai ales pentru angajații politici

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele