Comisia Europeană dă drumul la banii din PNRR, Ungaria mai așteaptă

0

Planurile naţionale de relansare economică post-covid (PNRR) pentru 12 state membre – între care Germania, Spania, Franţa, Italia – au fost aprobate în mod oficial marţi de Consiliul UE, care reprezintă cele 27 de state membre, deschizând astfel calea plăţii primelor fonduri europene:

 

Această undă verde are loc după un aviz în acest sens al Comisiei Europene (CE).

Ea constituie lansarea concretă a unui program în valoare de 672 de miliarde de euro – reprezentând subvenţii şi împrumuturi europene – destinat finanţării unor proiecte viitoare în domeniile digital şi tranziţiei energetice, în vederea unei consolidări a economiilor după pandemia covid-19.

”Acesta este adevăratul început al relansării UE”, a declarat marţi comisarul european însărcinat cu Economia Paolo Gentiloni, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Finanţelor din statele membre UE, la Bruxelles.

Ungaria, lăstaă deoparte, cum a anunțat Dacian Cioloș

În schimb, Comisia Europeană (CE) a depăşit data-limită pe care şi-a stabilit-o în vederea aprobării plăţii către Ungaria a planului de relansare economică post-covid. Scopul este de a obţine concesii de la Guvernul ”suveranistului” Viktor Orban în privinţa respectării statului de drept, relatează Reuters.

Ungaria urmează să primească în total 7,2 miliarde de euro din aceste fonduri, destinate susţinerii unei relansări a economiei Uniunii, în urma crizei cauzate de covid-19.

Înainte de a plăti sumele alocate fiecărei ţări, Comisia verifică fiecare plan naţional pentru a se asigura că respectă părţile referitoare la dezvoltarea online şi lupta împotriva modificărilor climatice, între altele.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele