Vezi condițiile de călătorie în Italia și Grecia impuse din cauza Omicron

1

Sars-Cov Omicron este tot mai prezent pe teritoriul Europei, astfel că mai multe țări au introdus reglementări suplimentare pentru călători în prag de sărbători.

 

Grecia, Italia și România tocmai ce au introdus noi măsuri, sau sunt pe cale să o facă, pe când Marea Britanie este la polul opus și a renunțat în urmă cu două zile la restricțiile de călătorie pe care le impusese

Grecia

Autoritățile elene au decis să reducă valabilitatea certificatelor digitale obținute ca urmare a trecerii prin boală de la șase luni la trei luni. Concret, puteți intra în Grecia pe baza documentului doar dacă ați trecut prin boală în urmă cu maximum 90 de zile.

Mai mult, toți călătorii care vor merge în Grecia vor trebui să prezinte un test PCR negativ valabil 48 de ore, din 19 decembrie.

Anunțul a fost făcut miercuri, 15 decembrie, iar motivul invocat a fost răspândirea tulpinii Omicron.

Italia

Regulile se schimbă și în Italia de joi, 16 decembrie. Călătorii din Uniunea Europeană vor trebui să prezinte un test negativ chiar dacă sunt vaccinați. Dacă testul este antigen (rapid), atunci nu trebuie să fie mai vechi de 24 de ore, iar dacă este PCR valabilitatea crește la 48 de ore.

Mai mult, persoanele nevaccinate care sosesc din țările Uniunii Europene trebuie să stea cinci zile în carantină, asta pe lângă prezentarea testului negativ.

Carantina era deja obligatorie pentru cetățenii sosiți din afara UE.

Vezi și Test obligatoriu Covid înainte de intrarea în Italia

România

România introduce de asemenea formularul de intrare în țară pentru pasageri, procedură folosită deja în 18 țări europene.

Premierul Ciucă a anunțat miercuri, 15 decembrie, că în şedinţa de Guvern din ziua respectivă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea formularului digital de intrare în România pentru pasageri, dezvoltat de STS, şi care trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere şi navale.

”Noua tulpină SARS-CoV-2 şi situaţia epidemiologică din ţară impun măsuri de protecţie cât mai eficiente, în România, mai ales acum când se apropie sărbătorile de iarnă. Prin intermediul său, vom eficientiza anchetele epidemiologice şi măsurile de protecţie a populaţiei. Direcţiile de sănătate publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu SARS-CoV-2”, a declarat Nicolae Ciucă.

Formularul poate fi completat electronic, pe site-ul plf.gov.ro urmând a fi completat şi prezentat la intrarea în țară, personalului autorizat din punctele de frontieră.

La polul opus este Marea Britanie, care a eliminat țările de pe lista roșie de călătorie în urmă cu două zile, pe 14 decembrie, susținând că oricum se confruntă cu o transmitere comunitară a tulpinii Omicron. Concret, călătorii care merg în Marea Britanie din țările africane nu mai trebuie să stea în carantină la hotel.

Tulpina Omicron a fost deja depistată în 77 de țări și se răspândește îngrijorător de repede. A fost depistată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie. În România numărul infectărilor cu noua tulpină a ajuns la 11.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele