
Asociaţia RESPO DEEE atrage atenţia asupra consecinţelor negative pe care Programul Rabla pentru electrocasnice îl are pe termen lung asupra mediului înconjurător şi asupra educaţiei populaţiei în vederea reciclării.
Asociaţia RESPO DEEE trage un semnal de alarmă asupra consecinţelor negative pe care un astfel de program îl are pe termen lung asupra mediului înconjurător şi asupra educaţiei populaţiei.
Asociaţia susţine că Programul Rabla nu educă populaţia să recicleze firesc
“Pe termen lung, acest program de Buy Back este ineficient şi chiar periculos pentru mediul înconjurător. Când predau un echipament electric sau electrocasnic vechi şi nefolosit, majoritatea oamenilor aşteaptă să primească foloase materiale, mai exact un voucher valoric. Programul Rabla pentru Electrocasnice face exact acest lucru şi contravine tuturor eforturilor de educare şi conştientizare a populaţiei pe care noi, prin intermediul OTR-urilor, le desfăşurăm. Vom ajunge în situaţia în care cei care deţin în casă astfel de echipamente nu le vor mai oferi spre reciclare, ci le vor păstra până când va apărea un operator economic dispus să le acorde un avantaj financiar. Acele deşeuri de echipamente electrice şi electronice, păstrate în casă, uneori chiar ani buni, sunt deşeuri periculoase pentru sănătate”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei RESPO DEEE.
Asociaţia precizează că astfel de programe de stimulare a consumului vor duce, în timp, la creşterea cantităţii de deşeuri de echipamente electrice şi electronice păstrate în casele românilor.
“Programul “Rabla pentru electrocasnice” va continua în acest an
[…] Consecinţelor negative pe care programul Rabla pentru electrocasnice îl are asupra mediului încon… […]