Covid-19 a fost doar începutul – schimbările climei duc la schimburi de mii de virusuri între animale

0

Conform unui nou studiu publicat joi în revista Nature, încălzirea globală va provoca, până în 2070, răspândirea a 4.000 de virusuri între mamifere, inclusiv între oameni și animale, anunță „CNBC”.

Încălzirea globală va forța animalele să se îndepărteze de climatele mai calde, iar această migrație va face ca unele specii să intre pentru prima dată în contact direct.

Amintim, pandemia Covid-19 a fost probabil cauzată de transmiterea virusului SARS-CoV-2 de la un liliac din Asia de sud-est la oameni.

Aceste 4.000 de transmisii virale suplimentare între mamifere nu înseamnă că vor exista alte 4.000 de potențiale pandemii Covid-19, a declarat pentru CNBC Greg Albery, coautor al studiului și cercetător la Wissenschaftskolleg zu Berlin.

Dar fiecare dintre ele are potențialul de a influența sănătatea animalelor și poate să se extindă apoi asupra populațiilor umane„, a declarat Albery pentru CNBC. „Oricum ar fi, este posibil să fie o veste foarte proastă pentru sănătatea ecosistemelor afectate„.

Tot potrivit studiilor, liliecii sunt deosebit de predispuși să transmită viruși, fiindcă zboară. Ei vor reprezenta aproape 90% din primele întâlniri între specii noi și majoritatea acestor prime întâlniri vor avea loc în Asia de sud-est.

Liliecii sunt responsabili în mod disproporționat, dar încercăm să accentuăm faptul că nu trebuie să-i învinovățim pentru acest lucru – și că pedepsirea lor – sacrificarea, în încercarea de a opri migrațiie, este probabil să înrăutățească situația prin faptul că va determina o mai mare dispersie, o mai mare transmitere și o sănătate mai slabă„, a spus cercetătorul.

La acest raport, Albery și coautorul Colin J. Carlson, cercetător la Universitatea Georgetown, au folosit pentru prima dată modelarea computerizată pentru a prezice unde se vor suprapune probabil speciile cu risc.

Analizele respective arată că punctele fierbinți de transmitere a noilor virusuri se vor suprapune cu centrele de populație umană din Sahel, munții Etiopiei și Valea Riftului din Africa, precum și în estul Chinei, India, Indonezia și Filipine. Unele centre de populație europene ar putea fi, de asemenea, în zonele fierbinți de transmitere, potrivit raportului, dar Albery a refuzat să precizeze care sunt acestea.

În fine, raportul relevă tendința pe care oamenii de știință au prezis-o cu ceva timp în urmă:

Acesta este un studiu interesant care pune o estimare cantitativă pe ceea ce o serie de oameni de știință spun de ani de zile (inclusiv eu): schimbările climatice – împreună cu alți factori – vor spori oportunitățile de introducere, stabilire și răspândire a virusurilor în noi locații geografice și în noi specii gazdă„, a declarat pentru CNBC Matthew Aliota, profesor la Departamentul de Științe Veterinare și Biomedicale de la Universitatea din Minnesota. Acesta nu a fost însă implicat în acest studiul germano-britanic.

Din nefericire, vom continua să vedem noi evenimente de boli zoonotice cu o frecvență și o amploare din ce în ce mai mare„, a spus Aliota. Maladiile zoonotice sunt cele care se răspândesc între oameni și animale.

Totodată, raportul estimează costuri de un miliard de dolari pentru a identifica și contracara în mod corespunzător răspândirea virusurilor zoonotice, dar această cercetare va fi esențială pentru a preveni pandemiile în viitorul imediat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele