UPDATE: Criminal în serie la Spitalul de Neuropsihiatrie

0

Update:

Un nou bilanț în cazul crimelor de la Spitalul de psihiatrie Săpoca: numărul deceselor a ajuns la șase. Alte șapte persoane sunt internate în spitalele din Capitală.

Cea de-a șasea victimă este o femeie de 79 de ani, care era internată la Spitalul Universitar. Ea a decedat luni dimineață după ce a suferit intervenții chirurgicale complexe, fiind adusă în stare foarte gravă. Pe toată perioada tratamentului, pacienta a fost în stare gravă, intubată, instabilă hemodinamic, ventilată mecanic, precizează Ministerul Sănătății.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, aflată în control la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, acolo unde patru oameni au fost omorâți, spune că asistenta nu trebuia să lase un stativ de perfuzii la îndemâna pacienților. O a doua greșeală este legată de faptul că în pat cu ucigașul a mai fost pus pacient.

Pintea a găsit ”vinovații”: asitenta și medicul

„La 1.45 în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână și atunci poate și-au spus <<de ce să nu îl punem aici>>. Doi oameni au fost puși în același pat, în condițiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume. Mai era un pavilion la vilă, acolo se plătește legal 20 de lei pe zi, dar nu cred că era o problemă dacă era ținut o noapte”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ministrul a mai spus că o asistentă l-a surprins pe atacator înainte de atac în timp ce se spăla pe față și i-ar fi zis să meargă la somn, iar acesta ar fi răspuns afirmativ: „În jurul orei 3 dimineața, una dintre asistente declară că a fost să își facă rondul. L-a văzut spălându-se pe față. L-a rugat să meargă în pat.”

Sorina Pintea a mai declarat a declarat că la Spitalul de Psihiatrie de la Săpoca nu este criză de personal, așa cum spunea un sindicalist, deoarece 7 asistente și 3 infirmiere se ocupau de pavilion, iar din punctul ei de vedere, nu au fost respectate prevederile din fișa postului.

„Nu se pune problema lipsei de personal. În acel moment, în pavilion erau 7 asistente medicale și trei infirmiere. Din datele care mi s-au pus la dispoziție, am constatat că pwersonalul este normat în acest spital la nivel minim, deci legal. Cele 45 de posturi aprobate în 2018 – nu la solicitarea sindicatelor, ci la solicitarea spitalelor, pentru că eu am făcut aprobările – urmau să fie scoase la concurs. Aici am avut o replică. De ce nu ați scos la concurs? Pentru că nu am avut buget. Greșit. În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget și poate face angajari. (…) Dar și fără aceste 45 de posturi, personalul era la minim”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a mai declarat că la acest spital nu este criză de personal, așa cum acuzau membrii Sanitas Săpoca.

„Încă un lucru pe care l-am constatat, spunea liderul de sindicat de aici că există sâmbătă și duminică o asistentă la 70 de pacienți. Nici vorbă. M-am uitat peste grafice. Un lucru interesant, sâmbătă și duminică sunt 10 asistente la cele două secții, Psihiatrie I și II, iar în timpul săptămânii sunt 4-5”, a mai spus Pintea.

„Din punctul meu de vedere, reiterez faptul că nu s-au respectat prevederile din fișa postului. Nu este criză de personal. 724 de persoane reprezintă normativul minim sub care nu are voie să coboare, mă refer la acest spital. Faptul că sindicatele spun că e o lipsă de personal, nu e adevărat sunt contrazise de fișele de lucru”, a mai adăugat Pintea.

 

Știre inițială

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie.

Potrivit comisarul – şef Laurenţiu Pantazi, şeful IPJ Buzău, unul dintre pacienţi a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane şi a atacat pacienţii. Din primele informaţii, ar fi vorba de patru morţi şi nouă răniţi grav, câteva victime având traumatisme cranio-cerebrale.

Citește și Metallica donează 250.000EURO pentru Spitalul de Oncologie și Radioterapie Pediatrică

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi. După producerea atacului, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.

Criminalul se află acum în custodia poliţiei.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele