Cristian Diaconescu atrage atenția asupra efectelor tăierii bugetului Președinției de guvernul Dăncilă

0
- Reclama -

Potrivit acestuia, administrația Prezidențială s-a consultat cu Ministerul de Externe în toate chestiunile privind politica externă, inclusiv cu privire la organizarea summitului Inițiativei celor Trei Mări.

„Toate acțiunile externe ale administrației prezidențiale nu sunt decise de Președinte pur și simplu. Sunt hotărâte împreună cu Ministerul Afacerilor Externe. Ceea ce Ministerul Afacerilor Externe propune ca președinția să execute în cursul unui an bugetar în ceea ce privește relațiile externe și poziționarea României, acele proiecte, întâlniri, deplasări, summit-uri, reuniuni sunt avute în vedere.”, a spus Diaconescu, la RFI.

Administrația Prezidențială susține că activitatea va fi blocată după tăierea bugetului cu 11 milioane de lei, iar organizarea summitului de luna viitoare va fi imposibilă.

Peste 12 șefi de stat din Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, dar și sute de oameni de afaceri sunt așteptați la acest summit.

Cristian Diaconescu spune că unor guvernanți nu le pasă de interesele României în plan extern, ei fiind preocupați doar de „bătălia internă de Dâmbovița”.

- Reclama -

„Inconștiența, iresponsabilitatea celor care se află la putere și hotărăsc aceste măsuri sunt cât se poate de evidente. Repet, aceste acțiuni, summit-ul celor trei mări, președinția Consiliului Uniunii Europene se hotărăsc cu luni de zile înainte și se discută inclusiv în Guvern. Ceea ce face Guvernul prin lipsa de finanțare către administrativ, blochează propriile decizii. Din această perspectivă, probabil că nimănui nu-i pasă sau nu are astfel de repere, considerând că bătălia internă de Dâmbovița este mult mai importantă decât reprezentarea intereselor României. Aici nu este vorba despre persoana Președintelui Iohannis, a Președintelui Băsescu, a Președintelui Constantinescu sau Iliescu. Este vorba despre funcționarea unei instituții care este titulara politicii externe a României și care nu poate fi înlocuită de nimeni în această ipostază. Ori, din această perspectivă, dacă acest deziderat care ține de interesul național nu se înțelege la nivelul conducerii unui partid care se află vremelnic la putere, nu putem decât să fim triști. (…) Văd, pur și simplu, o bătaie de joc în ceea ce privește interesele României. Dacă administrația prezidențială are o problemă în acest moment cu finanțarea unor acțiuni în perioada următoare, acest lucru rezultă din neînțelegerile anterioare pe care le-a avut cu Guvernul prin Ministerul de Externe. Dacă astăzi Ministrul Finanțelor constată că acești bani nu mai sunt necesari, nu înțeleg de ce Guvernul din care face parte și Ministerul de Externe au stabilit că aceste acțiuni trebuie să se întâmple. Dacă la începutul anului bugetar se constată că sunt o serie de acțiuni de reprezentare, de organizare a unor acțiuni externe pentru președinția României, dar după aia Ministrul Finanțelor zice el că îi ajunge și că nu mai e bine să se facă aceste lucruri, ne arată destul de clar în ce țară trăim și cine ne conduce.”, a mai spus Diaconescu.

Citește și Administrația Prezidențială, îi răspunde lui Teodorovici, după ce ministrul a spus că Președinția are bani

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele