Cristian Diaconescu despre OUG pe legile justiţiei: „O instituţie fundamentală a puterii judecătoreşti este anihilată”

0

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei, promovată de ministrul Tudorel Toader, este criticată dur de fostul ministru al Justiţiei Cristian Diaconescu. Diaconescu a fost ministru al Justiţiei în Guvernul Năstase, în 2004, anul în care s-au conceput şi adoptat „legile justiţiei” (303, 304 şi 317 din 2004). În prezent, Diaconescu este membru PMP.

„În România, stat membru al NATO şi UE, o instituţie fundamentală a puterii judecătoreşti este anihilată, peste noapte, prin decizia unilaterală a unei alianțe politice.

În România, stat membru NATO şi UE, o persoană, numită pentru a fi recunoscută public drept “Avocatul poporului“ fuge pe alt fus orar cu competenţele singurei instituţii abilitate să declanşeze un control de constituţionalitate privind OUG 92/2018. Prin urmare, până pe 1 noiembrie 2018, acest popor nu are AVOCAT. De ce plătim această INSTITUȚIE?

Distrugerea sistemului de verificare şi control reciproc între instituţiile statului – nu numai în ceea ce priveşte autoritatea judecătorească – este un demers clar, asumat politic şi public care are drept scop impunerea voinţei de partid asupra democraţiei în România.

Ar fi însă simplist să se considere că această fărădelege vizeză numai cauze penale individuale.

Ţinta este viitorul României în lumea occidentală.

Argumente:

1. Guvernul de la Bucureşti reacţionează, iritat și certăreț la îngrijorările partenerilor noştri

din UE şi NATO (preocupări similare cu cele exprimate de covârşitoarea majoritate a societăţii româneşti) legate de schimbările operate în sistemul judiciar. Mesajele repetate, transmise de statele care cooperează la bunăstarea şi securitatea românilor sunt considerate presiuni deschise şi concentrate deci acte ostile la adresa României.

2. PSD şi ALDE resping, sistematic, sistemul de valori, susţinut şi promovat de partenerii din spaţiul euroatlantic, pe care România și l-a asumat, cu titlu de obligaţie legală, prin aderarea la NATO şi UE.

3. Retorica agresivă, ca modalitate unică de răspuns a reprezentanţilor României la solicitările repetate venite de la instituţiile europene, reprezintă expresia clară a voinţei conducerii de la Bucureşti de a nu mai recunoaşte obligaţiile asumate prin ratificarea Tratatelor constitutive ale UE şi NATO.

ESTE CLAR. Interesele unor decidenţi de la Bucureşti sunt tot mai diferite de cele ale partenerilor occidentali.

4. Politica de tipul “vrem banii din Vest şi regulile din Est” este, din nefericire, prezentă și exersată de autoritățile de la București cu speranța că “hoțul neprins este negustor cinstit”.

În lumea civilizată nu merge așa!

Voi încerca să răspund unei întrebări, repetate, care exprimă o preocupare legitimă “Şi ce mai este de făcut?”.

1. Răspunsul este la oamenii politici, care, la cel mai înalt nivel, sunt, fără dubiu, informaţi, în detaliu, privind toate scenariile cu care va fi confruntată România, în cazul în care va continua promovarea unor politici anti-europene. Pentru că ne interesează pe toți solicităm ca aceste scenarii și politicile necesare să ne fie prezentate public!

2. Răspunsul este la acei reprezentanţi politici ai statului român care ştiu exact că în lumea de azi politica internă a devenit politică externă, iar viitorul sigur al Europei occidentale și al României depinde de respectarea regulilor.

3. Răspunsul este la instituţiile statului român care au drept mandat respectarea democraţiei şi statului de drept, sunt independente conform legii şi ar trebui să lucreze exact la fel ca cele din UE şi NATO.

Cu o singură condiție oamenii politici, reprezentanţi ai statului român și instituţiile legitime ale acestuia să fie de bună-credință și să dorească binele acestei țări. Evenimentele din ultima perioadă ridică mari semne de întrebare.

Societatea românească va continua să rămână pro-occidentală cu toate eforturile uriaşe de manipulare, având drept scop vulnerabilizarea acestei convingeri.

Pentru noi toți, este cât se poate de clar cine atacă existența României ca stat cu drepturi depline în comunitatea euroatlantică. Ar fi bine de ştiut dacă cineva dorește și își asumă susţinerea României?”, scrie Cristian Diaconescu pe Facebook.

Citește și Deputat USR:Liviu Dragnea pierde majoritatea în Camera Deputaţilor

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele