„Cu un click, puteţi dona pentru a-i ajuta pe apărătorii noştri”, Zelenski lansează o campanie globală de finanţare pentru Ucraina

1

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat joi lansarea unei platforme online de finanţare participativă, pentru a ajuta ţara sa în războiul împotriva invadatorilor ruşi şi pentru a reconstrui infrastructura ţării.

„Cu un singur click, puteţi dona fonduri pentru a-i sprijini pe apărătorii noştri, pentru a ne salva civilii şi a reconstrui Ucraina”, a declarat Zelenski în engleză, într-o înregistrare video difuzată pe Twitter.

Platforma se numeşte United24, iar „toate fondurile vor fi transferate băncii naţionale a Ucrainei şi atribuite ministerelor vizate”, a arătat preşedintele. El a promis că vor fi publicate „o dată la 24 de ore” rapoarte privind distribuţia banilor primiţi ca donaţii.

„Doar împreună avem posibilitatea de a opri războiul şi de a reconstrui ce a distrus Rusia”, a mai spus Zelenski.

AFP observă că şeful statului ucrainean foloseşte frecvent internetul şi reţelele sociale, de la începutul războiului, pentru mobilizare şi pentru a atrage atenţia asupra ţării sale, notează Agerpres.

Platforma va fi găzduită pe site-ul u24.gov.ua, care precizează că fondurile vor fi alocate pentru „apărare şi deminare”, „asistenţă medicală” şi „reconstrucţia Ucrainei”.

Pagubele fizice aduse clădirilor și infrastructurii Ucrainei în urma atacurilor Rusiei au ajuns la aproximativ 60 de miliarde de dolari și vor crește și mai mult pe măsură ce războiul continuă, declara la sfârșitul lunii aprilie președintele Băncii Mondiale, David Malpass. El a precizat că estimarea preliminară a costurilor „restrânse” ale pagubelor nu include costurile economice în creștere ale războiului pentru Ucraina.

Zelenski spune că Ucraina are nevoie de asistență de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile provocate de război

Președintele Volodimir Zelenski declara, de asemenea, la finalul lunii trecute că Ucraina are nevoie de asistență financiară în valoare de 7 miliarde de dolari lunar pentru a compensa pierderile economice cauzate de război.

Va fi nevoie de alte „sute de miliarde de dolari” pentru a reconstrui ulterior țara, a mai spus președintele ucrainean, care s-a adresat prin videoconferință unui eveniment organizat de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

Fiecare țară trebuie să fie pregătită să rupă toate relațiile cu Rusia, iar Moscova ar trebui să fie exclusă „imediat” din toate instituțiile financiare internaționale, inclusiv FMI și Banca Mondială, a arătat Zelenski. În timp ce duce războiul împotriva Ucrainei, Rusia folosește metode agresive și pe piețele mondiale și de aceea locul ei nu este în aceste instituții, a mai arătat Volodimir Zelenski.

El a acuzat Moscova că amenință omenirea cu o criză alimentară mondială. Blocajul impus de Rusia orașelor-port ucrainene de la Marea Neagră face imposibil exportul de cereale, a declarat el. În plus, războiul Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la alimente în acele țări care se bazează pe exporturile de cereale din Ucraina, cum ar fi Africa de Nord.

vezi și: Video! Harkov rezistă. Ucrainenii au distrus cel mai nou tanc rusesc, T-90M Proryv

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele