De ce nu a fost emis mesaj Ro-Alert pentru cutremurul de joi dimineață

0
- Reclama -

După cutremurul destul de puternic care s-a produs în această dimineață, în zona seismică Vrancea, IGSU a transmis motivul pentru care nu a fost emis mesajul Ro-Alert. 

Motivul pentru care nu a fost emis mesaj Ro-Alert pentru cutremurul de joi dimineață

IGSU a precizat că deși a fost vorba de un cutremur cu o magnitudine de 5,4, Ro-Alert nu va transmite mesaje de avertizare înainte. Doar dacă ulterior se au loc consecințe grave, oamenii ar putea primi mesaje de alertă cu măsuri de protecție adecvate în funcție de situație.

“În această dimineață, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, s-a produs un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5,4. În urma producerii acestui seism nu au fost primite apeluri prin intermediul numărului de urgență 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime. Informațiile despre măsurile și modul de comportare, înainte, în timpul și după producerea unui seism pot fi regăsite pe platforma națională de pregătite fiipregatit.ro, pe aplicația de mobil sau pe site-ul campaniei nutremurlacutremur.ro. Totodată, important de precizat, este și faptul că în cazul seismelor sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări anterior declanșării acestuia. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate și avem și un exemplu: puncte de distribuție al ajutoarele de urgență”, a transmis IGSU despre motivul pentru care nu a fost emis mesaj Ro-Alert pentru cutremurul de joi dimineață.

Psiholog, despre cât ne-ar ajuta să primim o alertă înainte de un cutremur

Unii oameni au primit joi dimineață avertizări pe telefon cu privire la cutremurul care urma să se producă. Este vorba despre utilizatorii de telefoane cu sistem Android. Aceștia au primit notificarea cu aproximativ trei secunde înainte de producerea seismului. Psihologul Adriana Petrecu a vorbit despre astfel de alerte și dacă sunt sau nu de ajutor, relatează ego.ro

„Noi știm că oamenii sunt pe tipologii. Nu putem să băgăm oamenii în aceeași oală, că ar fi nedrept. Sunt oameni care, dacă știu dinainte o veste, mai puțin bună, se mobilizează și reușesc să își găsească resursele de echilibru.

- Reclama -

Dar sunt extrem de mulți oameni care nu pot face acest lucru. Și, de foarte multe ori, un mesaj care precede un moment mai dificil, nu face altceva decât alertează în plus un om care este cu o bază anxioasă. Și acel om poate avea de la manifestări fizice până la manifestări emoționale cu amplitudine foarte mare.

Nu ajută. În cazul în care este un cutremur, acele trei secunde nu numai că nu ajută, dar pot induce o panică foarte mare. Mă bucur că totuși nu a venit un mesaj de cutremur, pentru că nu trebuie să uităm că noi, în România, încă mai trăim sub acel mental colectiv al distrugerii cutremurului din 77. Și încă mai este frică de supraviețuire. Oamenii sunt neîncrezători în sistemele de siguranță, în reacțiile lor.

Pentru cei care suferă de anxietate, pentru cei care își fac gânduri foarte multe și negative, aș sfătui să se ducă un pic în zona științei și să înțeleagă că și pământul respiră și are nevoie de a-și face loc pe plăcile tectonice. Asta înseamnă că dacă se întâmplă acest lucru, e puțin previzibil să se întâmple un cutremur mai mare”, a spus Adriana Petrescu la Antena 3 CNN.

Raed Arafat: „Noi nu am dat mesaje Ro-Alert”

Raed Arafat a făcut și el precizări cu privire la persoanele care au spus că au primit mesaj Ro-Alert joi dimineață. A fost vorba despre un mesaj pe care l-au primit utilizatorii de telefoane cu sistem Android cu trei secunde înainte de producerea cutremurului, însă nu era transmis de către Ro-Alert.

„Ar fi bine care cei care scriu că au primit mesaje RO-ALERT să ne arate poza mesajului, să fie una reală, bineînţeles. Deci, mare atenţie la informaţiile care circulă în spaţiul online şi ar fi bine să nu le transmitem mai departe pe alte canale. Deci, noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am şi verificat dacă nu cumva un judeţ a dat un mesaj post-cutremur şi nu s-a întâmplat aşa ceva”, a spus Raed Arafat.

Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre producerea unui cutremur mare

Cunoscutul seismolog Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre cutremurele din ultima vreme, precizând cu oamenii nu au de ce să își facă griji. Un cutremur mare nu va avea loc în curând. Potrivit lui, un cutremur mai mare ar urma să aibă loc în anul 2040.

”Nu vă speriați, stați cuminți! Nu e nicio problemă, sunt cutremure mici. În jur de 2040, cam peste 18 ani, va fi un cutremur mare, dar eu pe atunci nu voi mai fi, nu îl mai prind”, ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu, în exclusivitate pentru Ego.ro.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele