Deputații PSD pro-penali au respins inițiativa USR de desființare a Secției Speciale. UDMR a lipsit

0

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat marți un raport de respingere a inițiativei legislative a USR privind desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților.

Împotriva desfințării Secției au votat toți de 12 deputați ai PSD, în vreme ce aleșii PNL, USR și ai minorităților au votat pentru desființare. Reprezentanții UDMR și ALDE au absentat de la lucrările comisiei juridice.

În cadrul dezbaterilor, deputații PSD Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Nicușor Halici au luat apărarea Secției Speciale.

”Unul dintre marile câștiguri ale modificării legilor justiției este înființarea acestei Secții. Ultimul raport al Inspecției Judiciare a demonstrat monstruozitatea sistemului de justiție. Sunt sute de dosare cu judecători și procurori care nu sunt în lucru pentru că respectivii să poată fi șantajați. Vreți ca DNA să facă din nou presiuni pe justiție? Ar trebui un număr mai mare de procurori la această Secție. Sper ca viitorul ministru al justiției să susțină în fața CSM să avem un șef la SIIJ”, a susținut deputatul PSD Florin Iordache.

”Domnule Iordache, noul ministru al justiției va susține desființarea acestei secții. Să nu aveți niciun fel de dubii, să nu vă puneți întrebări (…) Nu vă mai este utilă această secție, dacă nu mai sunteți la putere la ce vă mai trebuie? V-a trebuit ca să vă consolidați puterea în mod ilegitim”, i-a răspuns deputatul PNL Ioan Cupșa.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, unul dintre inițiatorii legii de desființare a Secției speciale, a făcut un bilanț al unității de parchet.

Citește și Update: Dorneanu și CCR pot decide azi soarta Codurilor Penale ale lui Iordache și Nicolicea

”A renunțat la căi de atac pentru Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiță și pentru unii procurori care fac parte din Secție. Acolo e stat în stat (…) Dacă această Secție nu ar fi fost oprită de Înalta Curte de Casație și Justiție, probabil că astăzi Uniunea Europeană ar fi avut un alt procuror-șef european, pentru că unul dintre scopurile sale a fost să o oprească pe doamna Kovesi să devină procuror-șef european (…) Multe anchete aflate la DNA s-au dus în mod artifical către această Secție (…) Această Secție este o pacoste, ea trebui desființată cât mai curând. Există presiuni pe judecători și pe procurori”, a afirmat Stelian Ion.

La finalul dezbaterilor, președintele Comisiei juridice, deputatul PSD Nicușor Halici, a propus un raport de respingere a inițiativei legislative, care a fost adoptat cu 12 voturi ”pentru” (PSD) și 10 voturi ”împotrivă” (PNL, USR, minorități).

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele