Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis autorizația de utilizare temporară pentru produsele: Cruiser 350 FS, NUPRID AL 600 FS, SEEDOPRID 600 FS SI PONCHO 600 FS, în data de 1 februarieță anunță Asociația Producătorilor de Porumb.
Conform autorizației temporare, companiile vor comercializa produsul numai agețtilor economici care fac dovada că tratamentul va fi efectuat țn instalatii profesionale cu personal calificat. Este interzisă deținerea stocurilor de produs sau semințe tratate după expirarea celor 105 zile. Etichetele de pe sacii de semințe tratate trebuie să respecte condițiile impuse de legislația europeană privind etichetarea semințelor tratate cu produse de protecția plantelor (art. 49 (4) al Regulamentului (CE) nr.1107/2009, anunță APPR.
Vezi: Alunul și nucul câștigă teren, La polul opus se află caisul și piersicul
Autoritatea competentă (MADR) prin agențiile fitosanitare vor realiza controale la stațiile de tratament și în fermă pentru aplicarea măsurilor impuse în autorizație. Este menționat ca însămânțarea să se efectueze cu semănători dotate cu echipamente care să asigure reducerea riscului, respectând buna practică agricolă. Autorizarea temporară permite fermierilor să poată folosi semințele tratate cu acest produs pânaăla data de 16.05.2017.
Neonicotinedoidele sunt un subiect dificil pentru producătorii români, mai ales că exista state la nivelul UE, care cer interzicerea lor. Pentru fermierii români acest lucru este însă o adevărată lovitură, dat fiind condițiile de cultură de la noi.
Greenpeace cere interdicția totală a neonicotinoidelor