Dezastrul bugetar creat de alianța PSD-PNL-UDMR este evident pentru toți românii, mai puțin pentru guvernanți. Triunghiul guvernamental, cu majoritate de peste 70 de procente în parlament nu vrea reformă, este evident, iar deficitul bugetar duce România în zona economică instabilă din anii triști de după Revoluția din 1990.
Pentru a primi bani europeni necesari funcționarii statului român din deja negociatul PNRR, alianța PNL-PSD-UDMR trebuie să taie nemeritatele și nesimțitele pensii speciale ale foștilor angajați ai statului român.
Teama de a le tăia, chiar dacă unii pensionari de lux cumulează și trei pensii speciale, este una anti-românească.
Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2023 s-a încheiat cu un deficit de 1,42% din PIB, respectiv 22,75 miliarde de lei, cauzat în principal de creşterea volumului de investiţii cu 56,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare de 2,5 miliarde de lei, informează, vineri, Ministerul Finanţelor.
Conform MF, deficitul a fost cauzat, printre altele, şi de volumul mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de influenţele implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România.
Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 15,7 miliarde lei. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,05 puncte procentuale pe primele trei luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 1,24% din PIB la 1,19% din PIB.
Bugetul pentru acest an este construit pe un deficit de 4,4% din PIB.