Dezastrul ecologic în România: actualul șef al Gărzii de Mediu din Ilfov a poluat râu Argeș

1

Numit politic în funcție de aproape 10 ani, actualul șef al Gărzii de Mediu din Ilfov a îmbinat afacerile urât mirositoare cu utilul funcției sale. Plătit de stat să vegheze asupra respectării legilor de protecție a naturii, Emil Grigore a încheiat contracte de preluare și neutralizare a levigatului cu firme aflate în jurisdicția sa, dezvăluie buletin.de/bucurești

 

Potrivit sursei citate, Emil Grigore a controlat Calipso Gef SRL până în 2018 când s-a retras din acționariatul societății. Firma are ca obiect de activitate declarat comerțul cu amănuntul de produse alimentare, bauturi si tutun.

Cu toate acestea, în 2017, șeful Gărzii de Mediu din Ilfov a bătut palma cu conducerea societății care controlează groapa de gunoi de la Vidra în vederea ridicării și neutralizării lichidului care se strânge pe fundul gropii de gunoi.

Vezi și Dezastru ecologic pe câmpurile de lângă municipiul Ploiești

“Zeama” de gunoi contribuie la mărirea artificială a volumului depozitat iar mai puțin levigat înseamnă mai mult loc pentru deșeuri, aduse contra cost din împrejurimi.

În total, firma comisarului șef de la Ilfov a făcut 870 de transporturi, la un preț peste cel al pieții, către stația de epurare din Mihăilești.

Facilitatea este deținută și operată de Consiliul Județean Ilfov, instituție controlată de PNL de la jumătatea anilor 2000. Doar că acolo comisarii de la centru n-au găsit nicio factură tăiată pentru Calipso Gef SRL pe tot anul 2019!

Ca volum, cele 870 de transporturi, înseamnă aproape șapte bazine olimpice de otravă despre care, oficial, nu se știe unde au ajuns. Mai mult, potrivit autorizatiei de mediu, levigatul nici măcar nu trebuia să părăsească groapa de gunoi.

”Din registrele stației de epurare Măgurele reiese faptul că în perioada ianuarie 2019-august 2019, SC Calipso Gef SRL nu a efectuat niciun transport la acest punct de deversare. […] Această suspiciune este întărită și de prețul mare de 132,67 lei/tonă plătită de ECO SUD S.A. către Calipso Gef SRL, comparativ cu prețul practicat pe piață pentru preluarea apelor uzate. […] conform prevederilor Autorizației de Mediu, levigatul nu trebuia să fie transportat în afara amplasamentului depozitului, în vederea tratării și eliminării, ci trebuia tratat în stațiile din dotarea operatorului depozitului de deșeuri” – Nota de constatare a unui supracontrol al Comisariatului General Gărzii de Mediu la groapa din Vidra, la patru luni de la incidentul de pe malul râului Argeș.

Un calcul simplu arată că pentru cele aproape 17.000 de tone de levigat încărcate de la groapa din Vidra, firma comisarului șef de la Ilfov ar fi încasat în jur 450 de mii de euro.

Suma este aproximativă cu cifra de afaceri pe tot anul 2019 a Calipso Gef SRL, declarată la Ministerul de Finanțe de contabilul societății.

Vezi și Dezastru ecologic în Dobrogea în zona protejată Canaraua Ferii

În prezent, potrivit ultimelor date de la Registrul Comerțului, Calipso Gef SRL are ca unic asociat pe Gabriel Milan Dumitrache, șoferul vidanjei care a dat cu subsemnatul în fața polițiștilor în iulie 2019, pe malul Râului Argeș.

Potrivit ultimei declarații de avere din 2019 depusă la Agenția Națională de Integritate, Emil Grigore (foto) împreună cu soția sa, director la Calipso Gef SRL, au câștigat pe lună aproximativ 4,668 lei. La acest venit se mai adaugă o chirie pentru o antena de 1,958 pe lună, plătită de un operator de internet. Pe lângă venituri, în același document apar mai multe terenuri în Ilfov, două apartamente în București, două motociclete Yamaha și Harley Davidson și un autoturism Renault. La ora publicării investigației, anunțul de vânzare figurează ca inactiv. La toate acestea apare și casa de 400 de metri pătrați “SUPER LUX” din comuna Ganeasa, localitatea de baștină a comisarului șef al Gărzii de Mediu Ilfov, scoasă recent la vânzare pentru suma de 410.000 de euro.

Buletin de București a descoperit că cetățeanul care a sunat la 112 în vara lui 2019 să anunțe deversările ilegale în Argeș era un activist civic și consilier local la Sectorul 6 ales pe listele USR.

Se numește Octavian Berceanu și ocupă de aproximativ o lună fotoliul de comisar general al Gărzii de Mediu.

Contactat de Buletin de București, Berceanu a declarat că în perioada imediat următoare va începe o analiză a activității lui Emil Grigore pe ultimii doi ani, care se va extinde și la nivelul celorlalți comisari șefi din țară.

“Nu știu cat de bine își face treaba justiția dar tot ce pot face eu din punct de vedere legal pot face doar această evaluare. În toamna anului trecut, (n.r. – înainte de alegerile parlamentare) CCR-ul a dat o decizie privind desființarea comisiilor de disciplină de la nivelul instituțiilor publice. Doar așa se puteau dispune măsuri în urma unei cercetări interne. Acum caut soluții pentru că este vid legislativ. Sper ca prin această evaluare să pot deschide o portiță. N-am avut timp fizic până acum pentru că e nevoie de comisari care să se ocupe de asta. Iar eu abia acum îmi constitui echipele care merg pe teren. Cazul nu este singular la nivel național și voi extinde această evaluarea la toate comisariatele din țara pentru că așa e corect”, a explicat pentru Buletin de București, comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele