„Dieta sănătăţii mondiale” – mai puțină carne roşie şi zahăr

0

O echipă internaţională de cercetători ştiinţifici au descoperit dieta care poate îmbunătăţi sănătatea şi în acelaşi timp să asigure producţia sustenabilă de alimente, pentru a reduce daunele provocate asupra planetei, scrie CNN.com.

„Dieta sănătăţii mondiale” este bazată pe reducerea consumului de carne roşie şi a zahărului. De asemenea, această dietă presupune creşterea consumului de legume, fructe şi nuci.

Studiul publicat în jurnalul medical The Lancet, susţine că dieta poate preveni până la 11.6 milioane de decese premature fără a afecta planeta.

Autorii studiului avertizează că o schimbare a dietei la nivel global este necesară pentru că trei miliarde de oameni din lume sunt subnutriţi – această statistică îi include şi pe cei care sunt supraponderali – iar producţia alimentară este cauza principală a schimbărilor climatice, poluării şi pierderea speciilor.

Până în anul 2050, numărul populației va ajunge la 10 miliarde. Această creștere, combinată cu obiceiurile de producție alimentară va ”exagera riscurile asupra omenirii şi a planetei”, conform oamenilor de ştiinţă.

„Mizele sunt foarte mari”, spune Dr. Richard Horton, editor şef la The Lancet, despre rezultatele studiului. Acesta susţine că un milliard de oameni trăiesc înfometaţi, în timp ce două miliarde de oameni mănâncă prea multe alimente dăunătoare.

Citește și: Măsuri sporite în unitățile de învățământ împotriva gripei

Horton crede că „nutriţia nu a primit aceeaşi atenţie pe care bolile precum SIDA, malaria sau tuberculoza o au”.

Studiul sugerează cinci strategii pentru a asigura abilitatea oamenilor de a-şi schimba dieta: stimularea oamenilor de a mânca mai sănătos, trecerea producţiei globale către culturi diverse, intensificarea agriculturii sustenabile, reguli mai stricte pentru monitorizarea oceanelor şi terenurilor şi reducerea risipei alimentare.

Autorii dietei susţin că aportul caloric optim pentru o zi nu ar trebui să depăşeascp 2500 de calorii şi să includă proteine, grăsimi, lactate, fructe, legume şi carbohidraţi, relatează Mediafax.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele