Compania cu capital majoritar de stat Transgaz, un monopol fără concurență pe piața transportului de gaze din România, a făcut public raportul de remunerare pentru anul 2021. Potrivit documentului oficial, directorul general al companiei, Ion Sterian, a câștigat anul trecut suma netă de 1.650.579 lei.
Ion Sterian a primit și premii pentru performanță în afaceri… afaceri la stat din poziția de monopol!
Remunerația directorului general Ion Sterian este formată dintr-o remunerație fixă, în valoare de 364.478 lei net, și o remunerație variabilă, în valoare de 1.286.101 lei net.
Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale.
Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.
Ion Sterian (61 de ani), directorul general al companiei-monopol, avea în conturi în luna mai 2021, data ultimei declarații de avere, următoarele sume: circa 3,1 milioane de lei, 71.000 euro și 117.000 dolari.
De remarcat că Ion Sterian a fost angajat exclusiv la instituții și companii controlate de stat în toată cariera sa profesională. Astfel, el a lucrat la Transgaz în diferite poziții de conducere din 2013. Anterior a fost director executiv al direcției tehnice la Patrimoniul de stat (RAAPPS), subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului (2010), director coordonator la RAAPPS, director la direcția de patrimoniu a Primăriei Sector 1 – Direcția de protecția copilului (2009), director RAAPPS (2006-2009), director executiv la direcția tehnică a Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Brăila (2005-2006), director de zonă la compania cu capital de stat Petrotrans Ploiești (1992-2004), șef de zonă Peco Ploiești (1985 – 1992) și adjunct șef de secție la schela de extracție Brăila (1983 – 1985).
Ion Sterian și-a secretizat veniturile în declarația de avere, dar apar în Raportul de Remunerare, un document postat pe site-ul Transgaz.
Profitul obținut de Transgaz în 2021 a fost de circa 167 milioane lei (circa 34 milioane de euro).
Subinginer, nu inginer!
Ion Sterian a fost în centrul unei controverse legate de studii. HotNews.ro a descoperit în 2019 că acesta a trecut studii false în CV, susținând că are o diplomă de inginer la Facultatea de Petrol și Gaze, deși diploma sa este de subinginer.
Sterian a recunoscut ”eroarea” într-un comunicat și a anunțat că a absolvit în 2002 (la 43 de ani) Facultatea de Inginerie Economică, Management și Dezvoltare Rurală la Universitatea de Agronomie și Medicină Veterinară București – o specializare fără nici o legătură cu obiectul de activitate al Transgaz.
Elogiat la Gala Financial Intelligence 2020
Directorul general Transgaz, Ion Sterian, a obţinut Premiul “Personalitatea anului în energie”, la Gala Financial Intelligence 2020.
Ion Sterian era catalogat ca ”un manager care a avut performanţe extraordinare, chiar şi în acest an atipic, afectat de pandemia de Covid”.
Evident că o companie ca Transgaz poate plăti orice premiu pentru directorul său, iar ca monopol, este la fel de evident că Transgaz merge bine cu sau fără COVID.
La gala mai sus amintită s-a mai spus: ”În 2020, cu Ion Sterian la conducere, Transgaz a finalizat gazoductul Ungheni-Chișinău și un proiect de investiţii care depăşeşte graniţele naţionale – prima fază a conductei BRUA. În 2020, Transgaz finalizează proiecte de investiţii în valoare de 1,1 miliarde de euro”.