Dosarul ”10 August”, noi căi de atac

Stefan Alexiu
Protestatarii sunt indepartati de sediul guvernului cu tunul cu apa sub presiune, in timpul mitingului de protest al cetatenilor romani rezidenti in strainatate, "Protestul Diasporei", impotriva guvernului si al PSD, vineri 10 august 2018, in Piata Victoriei din Bucuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Europarlamentarul USR PLUS Vlad Gheorghe propune o nouă cale de atac a închiderii investigațiilor. Și el victimă a agresiunilor jandarmilor în dosarul 10 August, Gheorghe îndeamnă victimele din dosar să solicite DIICOT ordonanța de clasare emisă inițial de către procurorul de caz, în data de 26.06.2020.

 

”Motivarea judecătorului menționează acele aspecte de procedură pe care atât eu, cât și alți specialiști în domeniu le-am semnalat în toți acești ani de când dosarul 10 August a fost plimbat între instituții. Conform legislației în vigoare, orice decizie în dosar trebuie să fie comunicată părților interesate, adică inclusiv tuturor celor peste 800 de persoane care au depus plângeri pentru că la fel ca mine au suferit din cauza acțiunilor Jandarmeriei de la protestul pașnic de acum peste 3 ani.

Or, lucrul acesta nu s-a întâmplat, după cum am atenționat încă din 2020. Orice victimă din dosar care nu a primit, căreia nu i-a fost oficial comunicată această ordonanță de clasare are acest drept, iar după ce îi este comunicată, are dreptul de a face alte solicitări conform procedurii penale, de a continua practic dosarul”, a precizat Vlad Gheorghe, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, nu este prima dată când Vlad Gheorghe propune public acțiuni juridice în dosarul 10 August, fiind una dintre cele mai active victime în această cauză.

Vezi și Stelian Ion spune că dosarul 10 august nu se termină aici

USR-istul a înregistrat inclusiv o solicitare pentru urgentarea judecății, dar a cărei soluționare a fost însă amânată de nu mai puțin de nouă ori. Totodată, el a început încă de săptămâna trecută demersurile pentru contestarea la CEDO a soluției Tribunalului București, alăturându-i-se până acum peste 30 de victime.

Citeste si...  Bitcoin a scăzut cu peste 10% după ce El Salvador a adoptat criptomoneda ca mijloc legal de plată

Ce spun avocații consultați de G4Media

Lucia Crăciuneanu, sora uneia dintre cele 700 de victime, și Toni Decean, avocat Declic, susțin că ordonanța de clasare trebuie comunicată către toate victimele.

Ordonanța de clasare a procurorului DIICOT Doru Stoica nu a fost comunicată către toate victimele, astfel încât ea să poată fi contestată.

”Victimele pot face solicitare de comunicare a ordonantei de clasare pe care o pot, la randul lor contesta, cu argumentele pe care le au legate de necesitatea redeschiderii dosarului 10 august. Exista in aceasta situatie sansa ca noul procuror de caz sa le admita; in cazul in care nu se vor admite (sau in lipsa unui raspuns), in 20 de zile, se poate face plangere la instanta impotriva solutiei de clasare”, spun avocații.

 Vezi și Dosarul ”10 August” sabotat de fosta șefă DIICOT, Giorgiana Hosu


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *