UPDATE! Udrea va fi extrădată în România / Elena Udrea află azi dacă va fi extrădată din Bulgaria

0
- Reclama -

UPDATE 19:00

Decizia de extrădare a Elenei Udrea însoţită de motivare urmează să fie transmisă de autorităţile judiciare bulgare celor române. Poliţia Română va consitui o echipă care va fi trimisă în Bulgaria pentru a o prelua pe Udrea.

”Se pare că nu există justiţie pentru mine nici în România, nici în Bulgaria”, a afirmat Elena Udrea imediat după ce a aflat sentinţa magistraţilor.

UPDATE 17:55

Instanța bulgărească a decis că Elena Udrea va fi extrădată în România.

- Reclama -

Știre inițială

Ultimul termen al procesului privind extrădarea din Bulgaria a fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani de închisoare, se desfăşoară la Curtea de Apel din Sofia.

 

La termenul trecut al procesului, miercuri, avocaţii Elenei Udrea au făcut cereri suplimentare către magistraţii bulgari, solicitând audierea expertului Corneliu Liviu Popescu şi a martorei Ingrid Mocanu, prezentă în sala de judecată. De asemenea, avocaţii au solicitat poziţia unui expert în drept constituţional din România.

Vezi și Infractoare Elena Udrea îi cere ministrului Predoiu să o scape de justiția care a ”abuzat-o”

După deliberări, judecătorii bulgari au admis o singură solicitare, respectiv audierea martorei Ingrid Mocanu, fost director în cadrul Ministerului Justiţiei şi vicepreşedinte al ANRP. În 2015, Ingrid Mocanu a fost arestată în dosarul despăgubirilor de la ANRP, însă în 2019 a fost achitată definitiv. Ulterior, ea a dat statul român în judecată, obţinând în instanţă daune de 500.000 lei pentru că a fost ţinută patru luni în arest.

În prezent consilier la Ministerul Justiţiei, Ingrid Mocanu a fost întrebată de magistraţii bulgari despre condiţiile de detenţie din România, având în vedere că a stat închisă în penitenciarul unde a fost deţinută şi Udrea.

Pe scurt, Ingrid Mocanu a spus că nu mai ştie care mai sunt condiţiile din penitenciarele din România, fiind eliberată în anul 2015, însă a explicat că mulţi deţinuţi dau în judecată statul român pentru condiţiile proaste din închisori şi câştigă procesele la CEDO.

De asemenea, ea a relatat că, în timp ce Udrea se afla în penitenciar, a primit o scrisoare anonimă în care era ameninţată cu moartea, s-a plâns de acest lucru şi chiar a raportat directorului închisorii. Totuşi, Mocanu a mai spus că au fost oameni ‘nebuni’ care au ameninţat pe toată lumea şi nu s-au luat măsuri suplimentare.

Elena Udrea a susținut, la finalul ședinței, că speră să aibă parte de o „justiție dreaptă” și că „se fac presiuni” asupra judecătorilor Curții de Apel din Bulgaria.

„Sper să am parte de o justiție dreaptă în Bulgaria, de care nu am avut parte în România”, a declarat Elena Udrea la finalul ședinței de astăzi, în discuțiile cu jurnaliștii români aflați în Bulgaria.

După audiere, judecătorii de la Sofia au anunţat că s-a clarificat tot ce era necesar, iar vineri, 10 iunie, avocaţii şi Parchetul vor ţine pledoariile pe fondul cauzei, după care instanţa va lua o decizie.

Udrea a solicitat anterior să fie plasată în arest la domiciliu, dar judecătorii bulgari i-a refuzat cererea. Ea a mai cerut să nu fie trimisă înapoi în România.

La fiecare înfățișare, Elena Udrea a susținut, fie direct, fie prin intermediul avocaților, că nu dorește să fie extrădată în țara noastră – pe de o parte pentru că sunt condiții precare în penitenciare, pe de altă parte pentru că nu ar fi avut parte de un proces corect. A susținut că, în baza legilor europene, procesul care a dus la condamnarea ei la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” ar trebui să fie rejudecat.

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de 6 ani închisoare primită în dosarul ”Gala Bute”.

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.

La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele