Publicația Informateca lansează o nouă rubrică dedicată unui stil de viață echilibrat – „Eat smart & be happy”.
În cadrul acesteia, specialistul în nutriție Geanina Vatcovici ne ghidează pas cu pas spre o viață mai sănătoasă, oferindu-ne sfaturi practice și informații utile despre cum putem face alegeri alimentare inteligente. Prin rubrica „Eat smart & be happy”, cititorii vor descoperi secretele unei alimentații echilibrate și beneficiile pe termen lung ale unei relații armonioase cu mâncarea. Spor la citit!
Eat smart & be happy, cu Geanina Vatcovici
Ce e nutriția? Calea sigură către sănătate!
Sunt pasionată de nutriție și continuă să mă uimească în fiecare zi. Tocmai de aceea mi-am propus să vă povestesc câte puțin într-o rubrică despre acest domeniu…miraculos. Dar, mai întâi de toate, mi-am dat seama că ar trebui să înțelegem cu toții cât de important este ce mâncăm, până să intrăm în pâine, cum e vorba românească, respectiv să detaliem principiile bune de alimentație.
De ce ar trebui să ne intereseze nutriția? Pentru că ceea ce mâncăm ne influențează viața. La propriu. Suntem ceea ce mâncăm. Dacă mâncăm sănătos, ne simțim mai bine, avem mai multă energie, gândim mai clar, ne concentrăm mai bine, tenul nostru arată mai bine și corpul nostru arată mai bine. Și lista continuă. Sunt atât de multe beneficii. Și e atât de simplu: toate vin din ceea ce mâncăm.
Dacă nu credeți, faceți un experiment de câteva zile. Mâncați dulciuri, alimente prăjite, super procesate și veți vedea că nu vă veți simți deloc bine. Ba chiar veți avea probleme de digestie, inflamație a pielii, stare generală care lasă de dorit. Și acestea sunt efecte doar pentru câteva zile, darămite pentru ani și ani…
Tocmai de aceea spun: nutriția este calea sigură către sănătate! Dacă avem grijă să ne organizăm mesele, să mâncăm alimente neprocesate, să respectăm intervalele de mese, înseamnă un mic efort pentru o bunăstare îndelungată – digestivă, fizică și mentală. Un stomac sănătos înseamnă o viață sănătoasă. Pe toate planurile.
Cum facem asta?
Am vorbit despre câteva metode puțin mai sus, dar să le luăm pas cu pas.
În primul rând, prin organizarea meselor. Trei mese bine stabilite înseamnă stabilitate pentru stomacul nostru și starea noastră de bine. Condiția? Să le respectăm zilnic. Adică mic-dejun, prânz, cină. Cum arată un orar de mese? Ideal ar fi așa:
7-8: mic dejun (depinde când te trezești și cum îți organizezi ziua)
13-14: prânzul
18-19: cina (masa de seară se servește cu cel puțin trei-patru ore înainte de culcare!)
Asta înseamnă un interval de cel puțin trei-patru ore între mese pe care ideal ar fi să îl respectăm. Trebuie să lăsăm sistemul digestiv să digere mâncarea, să îi oferim un repaus până când ajungem la următoarea masă.
Important, sfat de la nutriționist: orice gustare, cât de mică, e percepută de stomac ca fiind mâncare, așa că procesul digestiv e reluat de la zero. De aceea e bine să renunțați la ronțăieli pentru că nu doar că vin cu calorii în plus, dar dau și sistemul digestiv peste cap. Așa că trebuie să fim atenți la ce și cum mâncăm.
Însă dacă persistă senzația de foame, atunci putem apela la gustări (cam la 2-3 ore după masa principală), dar și acestea au orarul lor:
11 – gustare
16 – gustare
(Again, dacă se poate fără, e și mai bine)
Mai sus sunt câteva principii care ne ajută să mâncăm corect și sănătos. E un prim pas, mai sunt atâtea de povestit. Așa că lăsăm pe data următoare!
Până atunci: eat smart and be happy!
Citește și 8 Alimente pe care NU trebui să le congelezi niciodată: Greșeli frecvente în bucătărie