Estimare: 70.000 de cazuri de COVID pe zi la mijlocul lunii februarie

0
rafila psd
Alexandru Rafila, PSD

Peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi este estimarea cea mai pesimistă a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) pentru mijlocul lunii februarie, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă la Vălenii de Munte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

 

Ministrul a prezentat un raport al INSP potrivit căruia în a doua săptămână din luna ianuarie s-a înregistrat o creștere cu 505% a numărului de cazuri de COVID depistate față de prima săptămână. În același timp, numărul deceselor a crescut cu 12%.

Alexandru Rafila a mai precizat că, în prezent, cazurile grave internate în ATI sunt mai ales cu varianta Delta și că este posibil ca, pe măsură ce aceasta va fi înlocuită cu varianta Omicron, situația să fie mai bună.

Ministrul a prezentat și noua estimare a INSP privind evoluția pandemiei până în 14 februarie.

Vezi și Valeriu Nicolae, despre ”românul” AUR-ist George Simion: Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea

„Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Știu că asta va fi știrea, nu înseamnă că se întâmplă așa”, a spus Rafila.

Numărul persoanelor internate ar putea fi între 7.800 și 43.000 și între 60 și 360 de decese ar urma să se înregistreze zilnic.

Ministrul a mai precizat că, în „scenariile mediu și înalt”, în perioada 8-10 februarie se va atinge capacitatea maximă de spitalizare, iar la ATI chiar la începutul lunii februarie.

Alexandru Rafila a subliniat că este vorba despre ipoteze de lucru, care folosesc pentru organizarea sistemului medical astfel încât lucrurile să fie ținute sub control.

„Avem un plan de creștere a capacității de îngrijire din spitale, cu păstrarea funcționării spitalelor și pentru celelalte categorii de pacienți”, a precizat ministrul Sănătății.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele