Eugen Nicolicea, revoluționarul care pare că nu a participat la revoluție

0

Pentru că tot zilele acetea vedem oamenii lui Dragnea extrem de grăbiți pe modificarea codurilor penale si legile justiției, aducem în atenție o anchetă de a celor de la Recorder despre deputatul Eugen Nicolicea, în prezent și Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Deputatul se prezintă ca fiind un erou la revoluției, acesta primind o indemnizație lunară de aproape 500 de euro, suportată de la bugetul de stat, deși nimic nu dovedește că acesta ar fi participat la evenimnentele din 89.

În cererea pe care a depus-o pentru obținerea certificatului de revoluționar, parlamentarul susține că a luptat împotriva comunismului la Turnu Severin, în timp ce CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților îl arată, în acea perioadă, ca angajat al unei întreprinderi din București. Deși i s-a oferit posibilitatea să vorbescă despre acest subiect, primind șansa să comenteze și să respingă eventual astfel de acuzații, deputatul a refuzat să vorbescă cu presa. Pe de altă parte, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) ține secret dosarul pe baza căruia Nicolicea a primit certificatul de „luptător determinant”.

Acest titlu era introdus în 2014 pentru a elimina falșii revoluționari. Titlu de „luptător determinant” se presupune fi dat doar celor care au participat la evenimentele din decembrie 89 luptând, cu forțele de represiune ale regimului comunist în puncte cheiei precum București, Timișoara, Sibiu sau Cluj Napoca. Printre luptătorii care ar fi avut „rol hotărâtor” la evenimentele din 89, se numără și Eugen Nicolicea.

Fostul deputat FSN Dumitru Mareși, unul dintre oamenii prezenți în primele structuri de conducere formate la Turnu Severin după căderea lui Ceaușescu, spune că nu l-a văzut pe Nicolicea participând la evenimente nici măcare după fuga dictatorului: „Nu știu să fi fost prezent. Din ce am auzit, el ar fi a avut o participare înainte de izbucnirea Revoluției. Ar fi aruncat niște manifeste de pe magazinul Decebal, de aici, din oraș, atunci când situația era încă mocnită”.

Deputatul PSD pare însă a se fi încurcat în propriile afirmații, asta pentru că în CV-ul pe care l-a postat pe site-ul Camerei Deputaților, Nicolicea spune că în perioada 1983 – 1990 a lucrat la IIRUC București. Paralel însă în cererea pe care a înaintat-o comisiei de validare a certificatelor de revoluționar, deputatul PSD susține că a luptat pentru victoria Revoluției la „Comitetul Județean PCR Drobeta Turnu Severin”.

„Au existat niște fotografii făcute de Securitate…”

 

 

 

Deputatul Eugen Nicolicea a refuzat să lămurească aceste fapte, singurele declarații referitoare la subiect rămân cele din Adevărul.

„Dacă vă interesează, aflaţi că au existat nişte fotografii făcute de Securitate, iar eu sunt fotografiat acolo unde sunt. Unii au avut activitate înainte de 15 decembrie 1989, iar eu mă număr printre ei. Nu stau acum să mai comentez, puteţi afla din dosar“ spune Nicolicea.

Secretariatul de Stat al Revoluționarilor, refuză însă să facă public dosarul. „Nu se poate da acces la niciun dosar. Dosarele sunt protejate de legea 677, care înseamnă protecția datelor cu caracter personal. Eu sunt obligat să respect legea, chiar dacă dumneavoastră nu vă convine”, a declarat secretarul de stat Sorin Vintilă Meșter, ajuns în funcție cu sprijin PSD.

Justificarea secretarului de stat nu stă insă în picioare, asta doerce Înalta Curte de Casație și Justiție a emis, pe marginea legii 677, decizia 35/2015, care arată că „accesul la informațiile de interes public se realizează prin anonimizarea informațiilor cu privire la datele cu caracter personal. În condițiile în care datele cu caracter personal sunt anonimizate, refuzul este nejustificat”. Asta înseamnă că  SSPR ar fi putut  acoperi datele personale cu o bandă neagră, iar apoi să ofere acces la dosar pentru a putea vedea faptele de eroism de la revoluție ale deptului Eugen Nicolicea.

Conform declarației sale de avere, Eugen Nicolicea a încasat, anul trecut, 22.908 lei ca indemnizație de luptător cu rol determinant în victoria Revoluției Române. În aceeași declarație de avere se mai regăsesc trei case, patru mașini, o barcă cu motor și active financiare în valoare de peste 100.000 de euro.

Citește și Din meandrele ”Comisiei Iordache”: fostul soț e membru al familiei

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele