Eugen Nicolicea vrea ca un deputat condamnat penal să rămână deputat

0

Eugen Nicolicea a fost singurul parlamentar care a votat împotriva încetării mandatului de deputat al lui Octavian Goga, condamnat definitiv anul trecut la închisoare cu suspendare.

De notat, deputatul PSD Nicolicea este unul dintre cei mai ”veroși” comentatori ai politicienilor-penli și unul dintre vârfurile de lance ale ofensivei lansate de Liviu Dragnea împotriva justiției și a luptei anticorupție.

Potrivit listei de vot final, postată pe siteul Camerei Deputaților, încetarea mandatului de parlamentar al lui Goga a fost aprobată aproape în unanimitate: 152 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” (Nicolicea) și o abținere (Iarco Furic, minorități).

Totuși, mandatul lui Goga nu a încetat deoarece nu au fost suficienți deputați prezenți la vot. Trebuiau să fie minimum 165, dar s-au prezentat abia 152, ședinţa de vot a fost suspendată lin lipsă de cvorum.

Dintre cei 133 de deputați PSD, doar șase au fost prezenți la ședința de vot final. Absenți au fost însă și de la PNL (57 prezenți din 69), de la USR (24 prezenți din 27), de la Pro Europa (32 prezenți din 41) și de la UDMR (18 prezenți din 21).

La începutul şedinţei, liderii deputaţilor PNL şi USR, Raluca Turcan şi Stelian Ion, au solicitat ca proiectul de hotărâre privind vacantarea mandatului să fie supus primul la vot şi nu ultimul, cum era trecut în ordinea de zi, menţionând că există suspiciunea că parlamentarii PSD ar putea ieşi din sală şi să nu mai fie cvorum la adoptarea acestui punct.

Citește și Soții Nicolicea trăiesc de pe urma statului român pe salarii uriașe

„V-am solicitat să supuneţi la vot o propunere de procedură de a schimba ordinea proiectelor la vot. Încetarea mandatului să fie votată, astfel încât să nu avem emoţii că veţi părăsi sala. (…) S-a creat o ordine de zi într-un stil care poate fi interpretat. Invalidarea unui deputat a fost pus ultimul pe ordinea de zi, astfel încât la sfârşit să nu fie invalidat”, a spus Turcan.

„Am făcut o solicitare şi plenul trebuie să decidă în ce ordine se votează, nu staff-ul Camerei”, a spus şi Stelian Ion.

Deputaţii au decis cu 115 voturi „pentru” şi 110 abţineri ca proiectul de hotărâre privind vacantarea mandatului de deputat să fie trecut primul pe ordinea de zi. Însă, când proiectul a fost supus la vot, s-a constatat lipsa cvorumului.

Pe lista de vot se aflau 17 proiecte de lege.

Camera Deputaţilor ar fi urmat să se întrunească marţi, de la ora 14,30, pentru depunerea jurământului de către noul deputat PMP Alexandru Teacă, după ce plenul trebuia să ia act de situaţia încetării mandatului de deputat al lui Octavian Goga.

Deputatul Octavian Goga, care a intrat în Parlament în anul 2016 pe listele Partidului Mişcarea Populară (PMP) Covasna, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare în septembrie 2018 pentru săvârşirea infracţiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi conducere fără permis. Din iunie 2017 a activat în grupul PSD.

Opoziția a solicitat în repetate rânduri urgentarea vacantării locului de deputat al lui Goga, dar și înlocuirea acestuia cu următorul pe listă, având în vedere că joi sunt programate dezbaterea și votul asupra moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Miza este că Octavian Goga a fost ales pe listele PMP, prin urmare el va fi înlocuit de un deputat al partidului condus de Eugen Tomac, ceea ce va înseamna un vot în plus în favoarea moțiunii și pentru demiterea guvernului.

Într-un reportaj realizat de jurnalistul Digi 24 Toma Petcu în iulie anul trecut după adoptarea modificărilor dorite de Liviu Dragnea la Codul Penal, deputatul Octavian Goga s-a numărat printre cei care, deși au votat amendarea actului normatv, nu au fost în stare să explice motivele pentru care au făcut-o.

Întrebați de reporterul Digi24 să enumere măcar trei prevederi importante ale actului normativ, o serie de votanți ai modificărilor efectiv nu au fost capabili să spună ceva coerent.

Fragment din reportajul Digi 24:

Reporter: Aţi votat ieri şi dumneavoastră alături de colegi, care sunt principalele modificări aduse la Codul penal?
Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Păi, principalele modificari… nu le ştiu care sunt!

Reporter: Abuzul în serviciu ar fi una dintre ele…

Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Da.

Reporter: S-a discutat mult în spaţiul public…

Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Da.

Reporter: Altele?

Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Altele…

Reporter: Nu vi le amintiţi acum?

Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Nu mi le amintesc.

***

După o jumătate de oră, domnul deputat revine. Spune că acum este pregătit pentru interviu.

***

Reporter: V-aţi documentat?

Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Nu m-am documentat, eu ştiam, dar atunci am… Sunt vreo două, trei chestii. Este abuzul, este introducerea termenului de prescripţie, deci dacă procurorii nu depun într-un an de zile, deci… Aşa… Ăăă… ce mai e, stai să mă gândesc (tace, dă ochii peste cap, se gândește etc.) Astea două le ştiu!

Reporter: Păi ce aţi făcut, domnule, am crezut că v-aţi uitat pe toate.

Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Nu m-am uitat, dar mă duc şi mă uit şi vin înapoi!

Reporter: Hai, duceţi-vă şi uitaţi-vă!

Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Da? Hai!

Reporter: Vă aştept. Cinci minute, zece?

***

Reporter: V-aţi lămurit?

Octavian Goga, deputat independent, afiliat PSD: Aşa, cât de cât! La cei cu denunţuri să fie puşi faţă în faţă mai puţin în cazul violurilor, şi cei cu…, aşa… Şi cam atât! Erau mai multe, dar… Erau cu ceva, dar…. Deci eu consider că este o treabă bună!

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele