Europarlamentar PSD, explicație la absorbția slabă de fonduri europene: “Există o paralizie a semnatului documentelor, ca nu cumva DNA-ul să bata la uşă”

0

Victor Boştinaru, europarlamentar PSD, a apărat Guvernul de la Bucureşti după criticile comisarului european Corina Crețu, subliniind că dacă România nu aplică cu proiecte mature pentru finanţare europeană este de frica DNA, o frică de asumare a responsabilităţii, transmite News.ro. Creţu a declarat, la Bruxelles că nu mai acceptă „insulte” din partea Guvernului român faţă de munca pe care o face, subliniind că la Comisia Europeană se fac „eforturi supraomeneşti” pentru a evita dezangajările de fonduri pentru România.

„Este o operaţiune tipic românească ce trebuie să se încheie. Doamna comisar ar fi trebuit să îşi nuanţeze declaraţia inclusiv privind motivaţiile acestor întârzieri. Ştie despre ce e vorba. La Bucureşti există o paralizie a semnatului documentelor, ca nu cumva DNA-ul să bata la uşă. Este o frică teribilă. Dacă nu semnezi, nu greşeşti. Instituţional, oamenii sunt îngroziţi că trebuie să îşi asume răspunderea în ceea ce priveşte semnarea unor contracte cu finanţare europeană. Este un handicap pe care ni-l creăm noi, inclusiv cu controalele de la Curtea de Conturi, cu excesul de birocraţie pe care Guvernul îl solicită. Hăţişul în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene este, probabil, cel mai mare din UE”, a completat Boştinaru.

Europarlamentarul mai spune că Guvernul trebuie să desfacă acest hăţiş şi că trebuie o colaborare la nivelul autorităţilor.

„Guvernul de la Bucureşti, oricum am da-o, are responsabilitatea lui în această întârziere”, a concluzionat el.

Cu toate că acceptă faptul că nu există suficiente proiecte, Victor Boştinaru a spus că România a fost lăudată că este ţara cu cea mai scăzută corupţie privind banii europeni.

Comisarul european, Corina Crețu, a lansat luni, de la Bruxelles, un atac dur la adresa Guvernului PSD, pe care l-a acuzat că nu depune proiecte de infrastructură pentru a fi finanțate cu fonduri europene. Ea a spus că Bruxelles-ul nu este confortabil cu preferința autorităților de la București pentru parteneriatele publice private în detrimentul fondurilor europene.

Crețu a subliniat că nu mai acceptă insultele din partea Executivului de la București la adresa muncii sale.

”Nu înțeleg această tensiune care s-a creat între mine și Guvern. Spunând lucrurilor pe nume: avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură. Nu avem proiecte. Pentru Târgu Mureș – Iași în primul rând este o prioritate a Comisiei Europene și, o spun cu toată sinceritatea, de aici, de pe podiumul Comisiei Europene, avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova, de Europa centrală și de est. Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare pentru aceste studii de fezabilitate. Din păcate, am văzut că Guvernul vrea să facă această autostradă prin Parteneriat Public-Privat. Specialiștii noștri nu sunt confortabili cu această abordare pentru că înseamnă o deprioritizare a investițiilor”, a declarat Corina Crețu.

Ea a acuzat Guvernul de la București că și-a încălcat promisiunea de a depune la Bruxelles, pentru finanțare, proiectul metroului Pipera – Berceni.

Citește și Codrin Ștefănescu:Știm exact unde se află domnul Dragnea, cu cine s-a văzut, ne-am văzut și noi cu el

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele