Europarlamentar: Situația din România rămâne îngrijorătoare

0

Atacurile coaliției PSD-ALDE la independența justiției nu sunt deloc bine văzută la Bruxelles.

Un europarlamentar a vorbit în Parlamentul European despre situația pe care o găsește îngrijorătoare referitoare la scandalul din jurul modificărilor care au loc la legile justiției sau codurile penale. Europarlamentarul declară faptul că actuala coaliție “încearcă să suprime justiția” și “să scape de legistalația anti corupție” folosind drept pretext majoritatea parlamentară pe care o dețin.

Acesta declară de asemenea că cei care susțin ideea că Parlamentul European si Comsia Europeană nu ar trebui să nu se implice în acest scandal  “sunt politiceni lipsiți de scrupule care încearcă să scuze ceea ce este de neiertat”. Europarlamentarul dă asigurări că Uniunea Europeană, implicit Partidul Popular European, nu va întoarce privirea, spunând că românii ca si alți europeni „merită o țară unde statul de drept este respectat, unde corupția este combatută, unde curțile de justiție sunt protejate și unde legile nu sunt schimbate în funcție de chef pentru a-i ajuta doar pe cei de la putere”.

Europarlamentarul din partea PPE mai declară faptul că este la curent cu ieșirile de peste 1 an de zile în stradă ale românilor și cerințele reale ale acestora: „Ei vor doar o țară și o Uniune în care Justiția este imparțială, unde toată lumea este tratată egal înaintea legii, unde corupția este eradicată și unde câștigarea unor alegeri nu înseamnă că ai dreptul să împarți țara ca pe niște bunuri personale câștigate în război”. Europarlamentarul își termină discursul spunând că îi aude pe oamenii ieșiti în stradă, mulțumindu-le acestora că s-au ridicat.

Vă prezentăm discursul integral ținut în fața Parlamentului European de către europarlamentarul din partea PPE:

“Situația din România rămâne îngrijorătoare. Am văzut încercări din partea guvenului de a surpima justiția. Să scape de legistlația anti corupție și să se folosească de majoritatea electorală ca pe o scuză pentru a face ceea ca își doresște.

Stiu că unele persoane vor susține, că Parlamentul European și Comisia Europeană, nu ar trebui să se implice, sau să întoarcă ideea, că acest lucru este cumva motivat politic. Este o justificare pe care, o vedem folosită de către politiceini lipsiți de scrupule de pe teritoriul Uniunii Europene care încearcă să scuze ceea ce este de neiertat. Dar se înșală. Uniunea Europenă nu poate să își întoarcă privirea și cu siguranță, Partidul Popuilar European nu o va face. Pentru că românii nu sunt mai puțin europeni decât noi. Ei merită o țară unde statul de drept este respectat, unde corupția este combatută, unde curțile de justiție sunt protejate și unde legile nu sunt schimbate în funcție de chef pentru a-i ajuta doar pe cei de la putere. Cu toții merităm asta.

Românii au ieșit în stradă de mai mult de un an. În timp ce temperaturile scădeau și zăpada cădea, ei s-au ridicat. Ei au flututrat stegul Uniunii Europene pentru că ei au crezut în Europa. O Europă care nu este doar un bloc economic, ci  o garanție a valorilor comune și a promisiunilor împărtășite. Ei încă mai cred.

Aici nu vorbim numai despre România, aici este vorba de noi toți. Fiecare stat membru trebuie să înțeleagă faptul că ceea ce se întămplă în București, afactează oamenii de la Paris, la fel cum ceea ce se întâmplă la Valleta, afactează oamenii din  Stockholm. Noi suntem diferițe ca națiuni, dar suntem interconectați în același fel și dacă statul de drept este în pericol în  orice stat, atunci fiecare stat este în pericol. De aceea, Comisia are dreptate în a acționa așa cum trebuie să o facă oriunde există o amenințare.

M-am întâlnit cu cîțiva oameni care erau pe străzile României. Sunt profesori și poeți și studenți și pensionari. Ei nu sunt politiceni. Ei vor doar o țară și o Uniune în care Justiția este imparțială, unde toată lumea este tratată egal înaintea legii, unde corupția este eradicată și unde câștigarea unor alegeri nu înseamnă că ai dreptul să împarți țara ca pe niște  bunuri persoanel câștiate în război. Termin prin a vă spune mulțumesc pentru că v-ați ridicat. Vă auzim pe stradă! Vă auzim.”

Citește și Comisia Europeană îl contrazice pe Tăriceanu și se declară îngrijorată de modificările la codurile penale

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele