Evoluția pas cu pas a situației de la Piatra Neamț: anchetă la Spitalul Județean, declarații, opinii

Procurorii au început audierile în dosarul privind incendiul izbucnit la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ

1

Evoluția situației de la Piatra Neamț: anchetă la Spitalul Județean. Premierul s-a implicat în elucidarea misterului din spatele incendiului care a curmat deja mai multe vieți, Parchetul face deja anchetă, șeful Spitalului Județean ne contrează cu șeful DSP, iar șeful CJ Neamț, PSD-istul Ionel Arsene – incredibil, el – cere demisia Premierului.

 

Și alte voci cer demisia lui Orban, pe modelul ”Colectiv” când Victor Ponta și-a dat demisia după dezastru. Totuși, PSD-istul Arsene, prieten al lui Liviu Dragnea, este în aceeași barcă cu Premierul Orban, dat fiind că Spitalul Județean este una dintre ”reușitele” sale cu care s-a lăudat în campania electorală.

Omul de presă Stelian Negrea susține, pe pagina sa de Facebook că Ionel Arsene ar trebui să demisioneze:

”Vreau ca calitatea actului medical din Piatra Neamt sa ramana la standarde inalte schelelaie victimizant Ionel Arsene, presedintele PSD al Consiliului Judetean Neamt, chiar acum la Realitatea Plus.

Am facut investitii mai mari ca in ultimii 30 de ani zice acelasi Arsene.

Tupeul a la Dragnea nu are limite. Absolut deloc. Minte cu o nerusinare si cu o inversunare intalnite doar in republicile bananiere unde judete intregi sunt luate cu japca de catre tipi ca Arsene.

Delirul lui Arsene continua: il vrea demis pe Orban.”

Premierul Ludovic Orban a anunţat că medicul rănit în incendiul de la Piatra Neamţ a ajuns la Spitalul Militar “Regina Astrid” din Bruxelles şi este îngrijit în cele mai bune condiţii. 

Vezi aici: Medic ars la Piatra Neamț, transportat de MApN la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles

Parchetul dă drumul la anchetă

Parchetul General a anunţat că procurorii au început audierile în dosarul privind incendiul izbucnit la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, au fost finalizate patru dintre necropsiile pacienţilor decedaţi şi a fost stabilit locul din salon de unde s-a declanşat incendiul.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a făcut duminică precizări într-un comunicat de presă în legătură cu avansarea cercetărilor care au loc la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ:

*Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip COVID.

*În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie.

*Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate şi alte înscrisuri.

* Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile.

O echipă formată din procurori de la Parchetul General, poliţişti şi specialişti în investigarea incendiilor a demarat, duminică, cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.

Marius Iacob a declarat că cercetarea la faţa locului ar putea dura şi două zile, iar la aceasta participă specialişti în incendii de la INSEMEX Petroşani, specialişti de la Institutul Naţional de Criminalistică şi de la Poliţia Română.

“Este o echipă complexă de cercetare, pentru că vrem să stabilim cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, să stabilim toate detaliile care sunt foarte importante în economia cazului. Cercetare la faţa locului ar putea dura mai multe zile, ar putea dura şi două zile. Vom intra echipaţi corespunzător şi vom lua toate măsurile de prevenţie, pentru a elimina riscurile în aceste cercetări”, a spus Iacob.

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în legătură cu împrejurările în care a izbucnit incendiul de la Secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, soldat cu 10 morţi, ancheta fiind preluată de Parchetul General.

”Ieri a fost mutată secţia ATI de pe etajul 3 pe etajul 2”

Secţia Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, unde s-a produs incendiul soldat cu 10 morţi, a fost mutată, sâmbătă, fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică, a declarat prefectul George Lazăr.

„Ieri a fost mutată secţia ATI de pe etajul 3 pe etajul 2, iar acest lucru se cheamă modificare de structură. Iar modificarea de structură trebuia obligatoriu cu avizul DSP. Nici măcar nu au notificat DSP în acest sens”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.

Contre între managerul Spitalui Județean și DSP plus Prefect

Managerul spitalului județean din Piatra Neamț, Lucian Micu, l-a contrazis duminică dimineață pe prefect, susținând că DSP își dăduse avizul pentru funcționarea secției de terapie intensivă la etajul 2 al unității medicale, acolo unde a izbucnit incendiul în urma căruia zece persoane și-au pierdut viața și alte șapte au fost grav rănite.

”Este o informație care s-a preluat greșit. Atât etajul 3, cât și etajul 2, sunt avizate de către DSP ca secții ATI și frecvent se mută pacienți de la un etaj la altul. Practic, ieri nu s-a întâmplat nimic altceva decât au fost mutați pacienți de la etajul 3, la etajul 2 și atâta tot. Este drept că pe parcursul ultimelor 3 săptămâni s-au făcut lucrări pentru a crea încă 4 paturi suplimentare la ATI, însă ele s-au făcut în altă zonă decât cea în care s-a produs incendiul și nu are nicio legatură cu instalațiile de acolo. Nici nu era pusa în funcțiune”, a declarat Micu la TVR.

El a mai spus că în spital există o persoană care se ocupă de asigurarea securității la incendiu.

”Personalul a fost instruit cu privire la ce are de făcut în astfel de situații. De altfel, au și încercat să intervină cu extinctoarele prezente pe secție, dar și cu cele din secțiile alăturate, însă intensitatea flăcărilor a fost prea mare și extinctoarele nu au făcut față”, a susținut managerul spitalului.

Întrebat despre starea pacienților care au scăpat cu viață, Micu a precizat: ”Pacienții din cel de-al doilea salon ATI nu au suferit nicio clipă de pe urma incendiului. Când s-a declanșat incendiul în primul salon, pacienții din salonul 2 au fost transferați la UPU. Toți pacienții de pe cele două saloane erau pacienți în stare critică din cauza infecției cu virusul SARS COV2 și doi pacienți au decedat ulterior în UPU, pacienții care se aflau practic în starea cea mai gravă. Ceilalți 6 pacienți au fost transferați către unitatea modulară de la Lețcani, în cursul nopții”.

Lucian Micu a mai spus că, în acest moment, în spitalul județean din Piatra Neamț sunt internați aproximativ 380 de pacienși infectați cu Covid-19.

Situație în derulare

Iniţial, dosarul a fost deschis de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, ancheta fiind preluată apoi Parchetul General.

Dezastru la spitalul din Piatra Neamț

Sâmbătă seară, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.

În incendiu au murit 10 persoane aflate în ATI, iar un medic anestezist a suferit arsuri grave. Alţi şase pacienţi internaţi au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Medicul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, rănit în incendiu, este transferat, duminică, la Spitalul Militar “Regina Astrid” din Bruxelles, pentru tratament de specialitate.

Vezi și Casoteca.ro/magazin

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele