Exporturile rusești de gaze în Turcia au scăzut considerabil

0

Compania turcă de stat Botaș, principalul jucător pe piața internă a gazelor, a redus dramatic importurile de gaze naturale din Rusia atât în 2019, cât mai ales în 2020, arată analize ale publicației turce Daily Sabah și celei grecești Capital.

 

Relația politică dificilă între Ankara și Moscova, dinamitată mai ales de confruntările militare din Siria, începe să se resimtă și în plan economic. Astfel, cantitatea de gaze naturale cumpărate în primul trimestru din acest an de compania turcă Botaș de la Gazprom era de 14 ori mai mică decât în 2018, potrivit datelor citate de cele două publicații.

Turcia, care în trecut a fost unul dintre cei mai mari clienți ai Rusiei, a cumpărat în primul trimestru din acest an o cantitate de gaze similară cu cea a Armeniei și mai puțin decât Lituania, țări mult mai mici.

În schimb, Turcia s-a reorientat spre gazul natural lichefiat (LNG), furnizat de companii din SUA, Algeria, Qatar și Nigeria. Motivul? Contractele de furnizare LNG sunt mult mai flexibile, prețurile sunt tot mai mici, iar companiile americane vor să înlocuiască Gazprom, tradiționalul partener al Turciei.

În aceste condiții, scriu publicațiile din Turcia și Grecia, o mare investiției a Gazprom în infrastructura de transport de gaze, conducta TurkStream, este utilizată cu mult sub capacitatea ei, ceea ce se traduce în pierderi suplimentare pentru Rusia.

Citește și: ANRE  ar putea aproba joi un ordin prin care Transgaz ar putea ajunge să controleze toți banii, firmele și lucrările de racordare la sistemul de transport al gazelor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele