Florin Cîțu: Este nevoie de legea certificatului verde

Cîțu vrea ca Premierul să-și asume responsabilitatea pentru legea ”Certificatului”

1
citu ciuca

Șeful PNL, Florin Cîțu spune că suntem pe 20 decembrie și nu avem legea cu certificatul verde în contextul în care legea inițiată de PNL a fost respinsă de PSD, cot la cot cu AUR, în Parlament. PNL-istul se plânge că guvernul PNL – PSD – UDMR încă nu a definitivat forma unei legi care să fie adoptată prin asumarea răspunderii.

 

„Timpul curge în defavoarea noastră”, a spus președintele PNL. În ceea ce privește decizia de a se acorda un număr de 15 teste pentru cei care lucrează în sectorul bugetar, președintele Senatului o consideră discriminatorie: „Nu se poate să aloci resurse din buget pentru sectorul bugetar, dar resurse pe care le luăm de la privați. Și pe privați să-i penalizăm”, a punctat Cîțu.

Vezi și Rafila anunță ca decizia legată de certificatul verde va fi una politică

Florin Cîțu, președintele PNL: ”Suntem pe 20 decembrie și nu avem legea cu certificatul verde. Avem în Parlament un proiect de lege depus de noi. Un proiect pentru care PSD a votat împotrivă. Înțeleg că acel proiect nu este agreat, foarte bine, dar încă nu s-a venit cu o variantă.

Timpul curge în defavoarea noastră. Este nevoie de acest proiect să vină. Am primit mai multe variante de la premier sau de la partenerii de coaliție.

Trebuie să agreăm o variantă pe care să o votăm. Să vedem care este. Cel mai rău acum este să nu faci nimic. Cei care merg împotriva acestei acțiuni sunt cei care beneficiază. Sunt aceste grupări care militează împotriva vaccinării, deși știm că e singura soluție.

Pentru cei care ne urmăresc: nu este o surpriză că nu vreau ca pe banii publici să fie făcute cheltuieli cu testarea. Nu mi se pare normal, atunci când există vaccin gratuit. Ce vrem cu acest certificat verde? Să creștem rata de vaccinare.

Partidul Național Liberal este foarte atent când este vorba de bani publici. În acest caz, să propui teste gratuite pentru angajații la stat… O discriminare, ca cei din privat să plătească bani pentru teste făcute de cei din sectorul bugetar. Asta merge împotriva a tot ce noi liberalii susținem. Trebuie să avem niște principii pe care ne ghidăm. Ori plătim pentru toată lumea, cum am avut discuția și la salarii – nu poți să alegi doar două, trei sectoare și pentru ceilalți să nu le crești salariile. Dacă vrei să crești salariile, discutăm și creștem la toată lumea, Dacă nu, nu crești la nimeni, pentru că creezi mai multe probleme.

Așa și la teste. Nu se poate să aloci resurse din buget pentru sectorul bugetar, dar resurse pe care le luăm de la privați. Și pe privați să-i penalizăm. Am luptat împotriva acestor lucruri în ultimii ani și vom lupta în continuare.

Vezi și Dispută Cîțu Ciolacu pe tema Certificatului Stop Covid

Această prevedere trebuie să fie extinsă către sectorul privat. Dacă faci o măsură, trebuie să fie echitabilă, nu poți să o pui doar la sectorul bugetar.

Dacă asta e varianta, și specialiștii spun că este varianta oprimă și că așa va crește vaccinarea, atunci puneți-o și pentru sectorul privat.

Dacă cele 15 teste sunt corelate cu creșterea gradului de vaccinare, ele trebuie să meargă și în sectorul privat. Și privații trebuie să primească aceleași facilități. Nu putem să mai avem dublă măsură. Aceeași discuție și cu voucherele de vacanță. Și acolo am avut discuții despre cum sunt ele alocate. Ar trebui să fie alocate ca bonus în sistemul bugetar, dar dacă se dau în sectorul bugetar, ar trebui să dăm ceva similar și în sectorul privat.

Dacă premierul va lua o decizie să-și asume responsabilitatea pentru o astfel de lege, va veni, ne va explica și apoi cu siguranță va avea argumentele clare. Timpul este unul dintre argumente, că nu mai este timp mult până la finalul anului, și atunci vom merge mai departe.

Sper că se caută varianta optimă. Știu că premierul a spus că vrea să aibă certificatul verde până la finalul anului. Prin asumarea răspunderii se poate”.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele