Florin Iordache: “Nu vom prelua toate recomandările Comisiei de la Veneţia”

0

Preşedintele comisiei parlamentare privind legislaţia din justiţie, Florin Iordache, a declarat luni la RFI că este dezamăgit de Comisia de la Veneţia și susține că forul european s-ar fi antepronunţat, fără să aştepte deciziile CCR. Reamintim că Martin Kuijer, expertul care a pregătit opinia Comisiei de la Veneția privind schimbarea legislației penale, declarase vineri pentru G4Media.ro că ”autoritățile române au reacționat pozitiv, dl Florin Iordache a fost aici la Veneția, a salutat opinia noastră și a spus că va fi luată în calcul de Parlament împreună cu decizia CCR”.

Întrebat dacă toate recomandările Comisiei de la Veneţia vor fi preluate, parlamentarul a răspuns: „Nu, bineînţeles că nu. Eu am spus şi acolo că spre exemplu o recomandare pe care Comisia de la Veneţia a insistat a fost cea cu secţia specială şi am spus că în nici un caz această recomandare nu poate fi preluată, mai ales acum când s-a demonstrat că peste jumătate din magistraţii din România au avut dosare, această secţie îşi dovedeşte utilitatea”.

Florin Iordache a negat că ar fi cerut în Comisia de la Veneţia asistenţă din partea acestui for: „Nu. S-a discutat acolo în comisie de faptul că OUG 92, ultima care reglementa foarte multe din observaţiile pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut în vară să se pronunţe şi răspunsul dumnealor a fost: a fost timpul foarte scurt, nu ne putem pronunţa, dacă pe aceste chestiuni se doreşte, se poate face o solicitare pentru asistenţă, dar repet, această Ordonanţă ajunge în Parlament, asta am spus eu acolo şi între timp, putem să discutăm”.

„Prioritar pentru noi sunt deciziile CCR. Asta am spus şi acolo, asta vă spun şi dvs., pentru că până la urmă, CCR între obiectivele sale este şi acela de a pune în concordanţă legislaţia României cu legislaţia europeană şi cu tratatele la care România este parte”, a explicat deputatul PSD la RFI.

Florin Iordache se arată dezamăgit de Comisia de la Veneţia: „Am fost dezamăgit, pentru că s-au antepronunţat şi am cerut un singur lucru: haideţi să aşteptăm şi deciziile CCR, nu putem asculta numai un singur punct, al dvs., haideţi să vedem şi ce spune Curtea şi atunci dintre cele două, pentru că prioritar pentru noi sunt deciziile CCR, vom alege cea mai bună soluţie. S-a văzut că şi în primul raport care a vizat legile justiţiei au fost foarte multe greşeli, care apoi au fost recunoscute şi modificate”.

Citește și Sondaj CURS: În rândul electoratului de dreapta, Iohannis are de ori mai multe procente decât Cioloș! În rândul electoratului PSD/ALDE Tăriceanu îl zdrobește pe Dragnea

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele