Frans Timmermans: “Nu vom ezita să aducem în fața instanței Guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor”

0

Şedinţă extraordinară astazi la Strasbourg privind situaţia din România. Respectarea statului de drept şi independenţa justiţiei sunt subiectele de discuţie ale Comisiei pentru libertăţi civile din Parlamentul European. Întâlnirea are loc cu două zile inainte ca aceste teme să fie dezbătute în plenul legislativului comunitar, unde a fost invitată și Viorica Dăncilă.

Dezbaterea privind situația din România din Comisia juridică a Parlamentului European – inclusiv situația din Justiție

Dezbaterea privind situația din România din Comisia juridică a Parlamentului European – inclusiv situația din Justiție #stiripesurse #live

Publicată de stiripesurse.ro pe Luni, 1 Octombrie 2018

Principalele declaraţii:

„Legile Justiției: modificările au fost contestate la CCR, au fost criticate de instituții din România și din afara ei.

GRECO a avut un raport dur, Comisia de la Veneția a avut o opinie critică

Din păcate Parlamentul din România nu a dat semne să răspundă la observațiile făcute. Una dintre cele 3 legi a fost deja promulgată, la fel vor fi și celelalte.

Trebuie săe vităm un efect negativ asupra independenţei justiţiei.

Am analizat textul adoptat de Parlamentul român și am notat criticile interne și externe, am solicitat informații suplimentare.

În ce priveşte demiterea şefei DNA – CCR l-a obligat pe președinte, care inițial s-a opus, să fie de acord cu această decizie. Aş vrea să amintesc că activitatea DNA a fost unul dintre motivele principale pentru care ultimul raport MCV din ianuarie 2017 a fost mai degrabă unul pozitiv.

Despre procedura de evaluare a procurorului general ridică îngrijorare.

Monitorizăm cadrul juridic din România pentru a vedea dacă banii europeni nu sunt fraudați.

Acum există riscul real ca România să facă pași înapoi în ceea ce privește lupta anticorupție.

Fac un apel la autoritățile de la București să regândească modificările aduse legislației din domeniu. Ar fi o tragedie dacă în ultimul kilometru al maratonului ați începe să alergați în cealaltă direcție.

Nu vom ezita să aducem în fața instanței Guvernul român dacă nu va da curs recomandărilor noastre din MCV, recomandărilor GRECO și a Comisiei de la Veneția”.


Comisia LIBE din Parlamentul European se va reuni luni seară la Strasbourg, într-o şedinţă extraordinară

Eurodeputaţii din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne vor discuta luni despre situaţia din România, inclusiv despre independenţa justiţiei, şedinţa fiind programată de la ora 19.30.

Pe ordinea de zi a Comisiei LIBE se află un raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare, din 2017, şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia care critică unele modificări aduse legilor Justiţiei.

La dezabeterile din comisie va participa şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

De asemenea, la sesiunea plenară reunită care va avea loc miercuri la Strasbourg se va discuta despre respectarea statului de drept în România, fiind invitată şi premierul Viorica Dăncilă.

Parlamentul European ar urma să adopte o rezoluţie cu privire la situaţia din România, în luna noiembrie.

Premierul Viorica Dăncilă s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită la Bruxelles, în cadrul căreia a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai grupurilor politice din Parlamentul European, precum Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană şi Grupul Partidului Popular European.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a transmis, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, că este extrem de îngrijorat de situaţia din România şi că a întrebat-o pe Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei, el arătând că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Am întrebat-o astăzi pe prim-ministrul Viorica Dăncilă despre corupţie şi despre independenţa justiţiei. Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept”, a scris pe Twiter liderul grupului PPE, Manfred Weber.

El arată că România face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei, cerând de urgenţă Guvernului român să se oprească.

“Ţara face paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie şi se fac presiuni asupra independenţei justiţiei. Am văzut în această vară în Bucureşti oameni bătuţi de forţele de ordine şi, sincer, asta este inacceptabil. Lupta împotriva corupţiei nu este un lux, ci o necesitate absolută pentru a ne proteja cetăţenii şi afacerile împotriva abuzurilor din partea statului. De aceea, cerem de urgenţă Guvernului român să se oprească. Suntem de partea cetăţenilor europeni şi nu vom negocia niciodată în ceea ce priveşte statul de drept”, afirmă liderul grupului PPE, Manfred Weber, într-o declaraţie video postată pe contul său de Twiter.

Premierul Viorica Dăncilă a spus, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că discuţia despre încălcărea statului de drept în România este o temă falsă, politică, relatând discuţiile pe care le-a avut cu grupurile politice din Parlamentul European. Dăncilă a spus că a subliniat, în cadrul discuţiilor, că toate măsurile pe care le-a luat Guvernul au urmărit îmbunătăţirea economiei ţării şi apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, iar referitor la mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei, premierul a arătat că doar o anchetă va stabili vinovaţii. “Raţiunea va învinge toate aceste manipulări şi zvonuri”, a subliniat Dăncilă.

Citește și Frans Timmermans în Parlamentul European:Am fost șocați de imaginile cu protestatrii bătuți, România face pași înapoi în lupta anticorupție

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele