Preşedintele Consiliului European (CE) Charles Michel s-a referit în discursul rostit sâmbătă, 9 septembrie, în deschiderea summitului G20 de la New Delhi la decizia Rusiei de a se retrage din acordul care permitea transportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră şi la atacurile aproape zilnice pe care aceasta le efectuează de atunci asupra porturilor dunărene, adresându-se direct ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care îl reprezintă la summit pe Vladimir Putin.
„Ne dorim un viitor mai bun pentru generaţiile care ne vor urma. Trebuie să luptăm pentru pace cu natura, în bătălia împotriva schimbărilor climatice. Dar trebuie să luptăm şi împotriva celor care declanşează războaie în mod complet iresponsabil”, a spus Charles Michel referindu-se la invazia rusă din Ucraina.
„Acest lucru are un impact dincolo de securitatea continentului european. Are un impact în întreaga lume. Afectează energia, inflaţia şi înrăutăţeşte securitatea energetică”, a arătat preşedintele CE în discursul rostit la lucrările de deschidere a summitului la care participă cele mai puternice 20 de economii ale lumii.
El a evocat acordul pentru transportul de cereale pe Marea Neagră din care Rusia s-a retras în iulie, subliniind eforturile ONU şi ale Turciei de a-l revigora.
Armenia, nemulțumită de politica de la Kremlin
Armenia, care se bazează aproape în întregime pe Rusia pentru echipamentele sale de apărare, s-a plâns în ultimele luni că forţele de menţinere a păcii ruseşti nu au reuşit să pună capăt blocadei pe care azerii o pun în calea aprovizionării enclavei Nagorno-Karabah, o regiune cu etnici armeni din Azerbaidjan.
Vezi ș Nikol Pașinian: Armenia nu este un aliat al Rusiei în războiul cu Ucraina
De asemenea, Erevanul a pus în mod deschis sub semnul întrebării dacă să rămână în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianţă militară condusă de Rusia şi formată din şase foste republici sovietice.
Prim-ministrul Nikol Pashinyan a declarat într-un interviu publicat duminica trecută că politica Armeniei de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-şi garanta securitatea a fost o greşeală strategică. El a mai spus că Moscova, distrasă de războiul cu Ucraina, nu a mai fost capabilă să livreze rezultate şi îşi reduce rolul în Caucazul de Sud.
Moscova a răspuns, insistând asupra faptului că intenţionează să rămână principalul garant al securităţii în Caucaz, care include şi Azerbaidjan şi Georgia.
Armenia şi Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc joi, 7 august, de mutarea de trupe în apropierea graniţei lor comune, în timp ce tensiunile privind viitorul enclavei Nagorno-Karabah au crescut.