Granița dintre Ucraina și Republica Moldova întărită pe segmentul regiunii transnistrene

0

Forțele ucrainene de apărare din regiunea Odesa, pe țărmul Mării Negre, au consolidat frontiera de stat cu Republica Moldova, după incidentele care au avut loc în ultimele zile în regiunea transnistreană.

Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi, de Serghei Bratciuk, purtător de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, prin intermediul unui video plasat pe rețele de socializare.

„Forțele de apărare continuă să realizeze operațiuni de luptă în protejarea și apărarea orașului Odesa şi a regiunii. În special, am întărit protecția la frontiera de stat cu așa-zisa Transnistria, unde continuă provocările ruse pentru a crea anumite centre de tensiune pentru regiunea Odesa”, a menționat Bratciuk.

Măsurile respective au fost luate după ce în ultimele zile o serie de incidente au avut loc în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Printre acestea se numără exploziile de luni, 25 aprilie, de la sediul așa-zisului minister al securității din regiunea transnistreană, dar și exploziile care au avut loc marți, 26 aprilie, la un centru radio din satul Maiac, raionul Grigoriopol.

Totodată, ieri, 27 aprilie, așa-zisul minister de interne de la Tiraspol a declarat că din partea Ucrainei au fost trase focuri de armă spre Cobasna, localitate unde se găsesc depozitele de armament ale Armatei a 14-a ruse.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a declarat marți, 26 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate că aceste incidente reprezintă „o escaladare a tensiunilor”, iar în spatele lor ar sta „forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației”.

Amintim că incidentele respective au început la câteva zile după ce un general rus a recunoscut că unul din obiectivele Rusiei ar fi să preia controlul total asupra sudului Ucrainei pentru „o nouă ieșire” către regiunea transnistreană, unde potrivit lui se înregistrează „cazuri de intimidare a vorbitorilor de limba rusă”.

Vezi și: Kievul bombardat în timpul vizitei secretarului general al ONU

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele