Atât iarna, cât şi vara, un pahar cu suc de grapefruit îndulcit cu miere consumat la micul dejun, ne poate oferi un plus de energie care să ne ajute pe parcursul întregii zile.
Grapefruit-ul (Cirus X paradisi) este un hibrid originar din Barbados. Acesta s-a format accidental, prin încrucişarea dintre portocala dulce şi pomelo, ambele fiind specii introduse în insulă prin sc. XVII.
Planta este asemănătoare cu portocalul, ajunge la înălţime de 5-6 m, uneori chiar depăşeşte 10 m, are frunze verzi, lucioase, cu lungime de 15 cm şi flori albe.
Există numeroase varietăţi de grapefruit alb, roz şi roşu. Iată câteva dintre acestea: Duncan, Marsh, White gold (grapefruit alb), Red blush, Pink marsh, Star ruby (grapefruit roz), Rio red (grapefruit roşu).
În SUA sunt preferate varietăţile care au pulpa fructului cât mai roşie, unele dintre acestea fiind obţinute artificial, prin iradiere. Grapefruitul roşu conţine licopină, substanţă cu o puternică acţiune antioxidantă.
Sezonul de recoltare durează din octombrie până în mai. În prezent, cei mai mari producători sunt SUA care este şi cel mai mare consumator, şi China.
Vezi cum poti planta ananas acasa Ananasul din prăjiturile de iarnă, un amestec de vitamine şi minerale
Grapefruitul şi beneficiile sale pentru sănătate
Grapefruitul conţine fibre, vitamina C, vitamina A, Vitamina B9, potasiu, magneziu şi 91% apă. Acestea au rol în susţinerea sistemului imunitar, a funcţionării ochilor, au rol antioxidant, ajută la sinteza colagenului, la digestie, hidratează corpul, etc.
Gustul amar este dat de naringin, o substanţă cu rol antioxidant. Grapefruitul este un fruct folosit des în curele de slăbire, conţinutul său ridicat de fibre reducând senzaţia de foame.
Una dintre cele mai cunoscute diete este dieta cu grapefruit Hollywood, un regim drastic care elimină consumul de carbohidraţi şi suplimentează consumul de proteine şi care a apărut în SUA în anii ’30 fiind favorita vedetelor de cinema.
Evident fără exagerări, consumul de grapefruit poate susţine o dietă echilibrată, oferind corpului vitamine şi minerale importante.
Deşi acest fruct aduce multe beneficii este contraindicat celor care urmează anumite tratamente medicamentoase. Pe site-ul U.S. Food and Drug Administration sunt prezentate mai multe categorii de substanţe a căror funcţionare este influenţată de consumul grapefruitului.
Vezi si Mango- fructul național al Indiei este și preferatul românilor
Grapefruitul în reţete
Grapefruitul se poate folosi în sucuri, prăjituri, cocktailuri, salate, mâncăruri exotice cu peşte, carne de pui şi vită.
Dacă gerul şi nămeţii vă fac să visaţi la o vacanţă pe o insulă exotică, vă oferim o reţetă plină de arome şi uşor de preparat din Caraibe: somon dulce şi picant cu salsa de grapefruit.
Pentru salsa de grapefruit se amestecă: 1/3 cană ceapă tocată, ¼ cană ardei roşu tăiat mărunt, ¼ cană coriandru tocat, 1 ardei iute tăiat mărunt, 1 linguriţă de miere, 2 căni grapefruit tăiat în bucăţele.
Pentru peşte: se amestecă o linguriţă de paprika, 1 lingură de ceapă tocată fin, 1 linguriţă de usturoi tocat mărunt, 1 linguriţă de oregano, 1 linguriţă de cimbru, 1 lingură zahăr brun, un praf de sare, piper alb şi negru după gust. Fileul de somon se stropeşte cu ulei de măsline, se tăvăleşte în amestecul de condimente şi se pune în cuptorul deja încălzit. Se lasă 15-20 minute până ce se pătrunde bine.
Se serveşte cald, alături de salsa de grapefruit.
Pofta bună!
Autor: Dana Canari – Biolog