logo informateca logo informateca
  • Știri
    • Interne
    • Externe
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Turism și relaxare
  • Politică
  • Economie
    • Auto
    • Financiar
    • IT&C
  • Educaţie
    • Actualitate
    • Preşcolar
    • Şcoala
    • Studii în străinătate
    • Universitar
  • Sport
  • Casă şi grădină
    • Amenajări
    • Grădină
    • Info util
    • Noutăţi CasoTeca
  • Agricultură
    • La zi
    • Produse
    • Utilaje
  • Opinii
  • Publicitate
InformatecaInformateca
Cauta...
  • Știri
    • Interne
    • Externe
    • Sănătate
    • Showbiz
    • Turism și relaxare
  • Politică
  • Economie
    • Auto
    • Financiar
    • IT&C
  • Educaţie
    • Actualitate
    • Preşcolar
    • Şcoala
    • Studii în străinătate
    • Universitar
  • Sport
  • Casă şi grădină
    • Amenajări
    • Grădină
    • Info util
    • Noutăţi CasoTeca
  • Agricultură
    • La zi
    • Produse
    • Utilaje
  • Opinii
  • Publicitate
Follow US
© 2024 Informateca.ro
La ziProduse

Hreanul- planta care la vechii greci valora cât greutatea sa în aur

Redactie
Actualizat: 27 decembrie 2016 14:29
Redactie
Actualizat: 27 decembrie 2016
Share
SHARE

Plantă înrudită cu varza, muştarul şi broccoli, hreanul îşi are originea în zona mediteraneană a Europei şi în vestul Asiei. Egiptenii, grecii şi romanii o foloseau în alimentaţie şi medicină, ea apărând în picturile din Pompei şi fiind menţionată în mitologia greacă ca plantă ce are valoarea greutăţii sale în aur, după spusele Oracolului din Delphi.

La noi este folosită din bătrâni la tratarea răcelilor, anemiei (ajută organismul să asimileze fierul din alimente), infecţiilor urinare, durerilor articulare, gutei, tusei şi altor afecţiuni care apar de obicei iarna. Rădăcina conţine vitamina C, calciu, magneziu, fosfor, potasiu şi sodiu.

De ce este hreanul iute?

Senzaţia de iute pe care o simţim când mâncăm hrean se datoarează unei substaţe chimice numită izotiocianat de alil. Aceasta este o substanţă folosită ca apărare împotriva animalelor. Este toxică şi pentru plantă, fiind păstrată sub forma unor precursori şi formându-se numai în momentul în care rădăcina este zdrobită.

Condiții de cultivare

Planta este foarte rezistentă la geruri (excepţie fac plantele tinere). Preferă soluri fertile şi reavene, lutoase, luto-nisipoase, argiloase şi calcaroase, cu un pH 6-7. Seceta de lungă durată afectează suculenţa rădăcinilor, iar o umiditate prea ridicată a solului duce la apariţia bolilor provocate de ciuperci.

- Publicitate -

Pentru înfiinţarea unei plantaţii, se folosesc butaşi de rădăcină, cu lungime de 10-15 cm şi diametru de 1-2 cm. Aceştia se plantează în octombrie sau martie-aprilie, la o distanţă de 45-50 cm unii de alţii, lăsând 70-75 cm între rânduri. Ca plante premergătoare se recomandă vinetele, tomatele, ardeiul sau plante leguminoase, după astfel de culturi, terenul având puţine buruieni.

Citește și: Lavanda, gustarea sănătoasă cu miros divin

Recoltarea se face în toamna celui de-al doilea an de cultură, prin culegerea rădăcinii principale. Din ramificaţiile rădăcinii se fac butaşi care se ţin peste iarnă în lădiţe cu nisip.

Hreanul în bucătărie

Hreanul se prepară sub formă de sirop sau de vin tonic pentru diverse tratamente şi se conservă ras, în oţet de mere. Acesta mai este folosit pentru a da savoare multor feluri de mâncare mai ales celor gătite iarna. Iată o reţetă numai bună pentru mesele cu prietenii la munte, după o zi cu ger şi zăpadă:

Coaste cu piure de hrean

Coastele se prăjesc în ulei de măsline, până devin aurii când se adaugă 2 morcovi, 1 ceapă şi 5 căţei de usturoi, toate tăiate mărunt. Adăugaţi 400 g roşii, cimbru, 350 ml vin roşu, 200 ml supă de oase de vită şi lăsaţi-le pe foc până încep să fiarbă. Mutaţi totul în cuptor şi lăsaţi 2-2 1/2 ore până ce carnea începe să  se desprindă de pe oase. Asezonaţi cu sare şi piper.

Separat, preparaţi un piure din 2 kg cartofi, 110 g unt şi 200 ml lapte în care adăugaţi 2-4 linguriţe de sos de hrean realizat din bechamel, smântână şi hrean ras.

- Publicitate -

 Poftă bună!

Autor: Dana Canari, biolog

Etichete:bucatariecoastecultivarehreaninmultirepiure de hreanplantaretetavechii greci
Distribuie articol:
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copiaza linkul Print
Ad imageAd image
Publicitate
Ad imageAd image
- Publicitate -
Ad imageAd image

Parteneri

  • CasoTeca
  • AgroTeca
  • Pedagoteca
  • Prescu.ro

Articole similare

La zi

Manager Claas România: În vară avem în practică un student român și doi din Germania. Poate îi convingem să rămână la noi

Criza de personal este o problemă nu doar în domeniul agriculturii și al fermelor, ci si la nivelul producătorilor și…

2 Minute
fructe, legume, rosii, cartofi
Produse

Cum recunoaştem fructele şi legumele cu pesticide din magazine

Fructele si legumele de import le găsim de obicei în supermarketuri. Unele dintre ele au etichete ce conţin nişte coduri.…

3 Minute
ExterneGrădinăȘtiri

O plantă banală ar putea înlocui ibuprofenul, iar frunzele ei ar fi bune inclusiv contra cancerului

Este vorba de frunzele unei plante foarte comune în statul Samoa, ce ar putea fi la fel de eficientă ca…

4 Minute
AgriculturăCasă şi grădinăGrădinăInterneLa ziȘtiri

Guvernul alocă 4,5 milioane de euro producţiei de usturoi

Agricultorii care cultivă usturoi anul acesta vor putea primi un sprijin de maximum 3.000 de euro pe hectar, printr-o schemă…

2 Minute
logo informateca logo informateca
  • Despre InformaTeca
  • Publicitate
  • Contact
  • Termeni şi condiţii
Info Utile
  • Despre InformaTeca
  • Publicitate
  • Contact
  • Termeni şi condiţii

Publicațiile


 

CasoTeca: CasoTeca | Noutati casa si gradina | Amenajari interioare si exterioare | Amenajari gradini | Informatii Utile Casa

PedagoTeca: Stiri educatie | Prescolari | Scolari | Universitar | Studii strainatate | Actualitate | Opinii

AgroTeca: AgroTeca | Noutati agricultura | Produse agricole | Utilaje agricole

InformaTeca: InformaTeca | Noutati online | Casa si Gradina | Educatie | Agricultura | Economie | Sport | Politica

Alte site-uri: PRescu.ro | MoneyBuzz.ro | CurierulNațional.ro | Goool.ro | SlatinaBuzz.ro

 

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?