Deținerea unui termometru cu mercur acasă este considerată infracțiune în România. Această știre a pornit de la un sucevean care a încercat să scape legal de două termometre vechi pe care le avea acasă de foarte mulți ani. Omul a sunat la mai multe instituții, însă nu a găsit, așa că a sunat la București pentru a afla mai multe informații.
„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a povestit bărbatul o rețea de socializare, potrivit Monitorul de Suceava.
Bărbatul a sunat la Agenția Națională pentru Protecția Mediului unde i s-a recomandat să caute un operator de salubritate care să vină să colecteze termometrele. Astfel, o firmă specializată din Bacău i-a spus că poate colecta cele două termometre contra cost: 190 lei/bucata, moment în care omul a spus că nu-și permite să le colecteze.
„Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin în facultate. Când voi fi mai potent financiar voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a afirmat bărbatul.
Premierul Ciolacu se ia la trântă cu păcănelele
De ce este infracțiune să deții termometre cu mercur
Din 2014 deținerea unui termometru cu mercur acasă se pedepsește prin lege. Potrivit legii, persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Această infracțiune se pedepsește cu închisoarea între 2 și 7 ani.
Mercurul este interzis pentru că este un metal toxic care poate pune în pericol viața și mediul înconjurător. Mercurul se acumulează în corp în decursul timpului și acționează ca o neurotoxină, distrugând țesutul nervos și cel cerebral. Pătrunderea în organism se poate face cutanat, fie prin vaporii inspirați, fie prin tractul digestiv în momentul consumului alimentelor contaminate cu mercur.