Guvernul Cioloș propune schimbări radicale în justiția din România

0
stelian ion justitie

USR propune în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş mai multe măsuri radicale în domeniul Justiţiei, potrivit programului de guvernare făcut public duminică. Dacă ar ajunge să fie puse în practică, cel mai probabil ar face ravagii printre politicienii ”penali” din PSD și PNL, dar și din partidele mai mici care au încă reprezentanți în județe. 

 

O curățare a justiției înseamnă procese corecte în care cei care s-au folosit de funcții pentru a se îmbogăți nelegal să plătească cu ani grei de închisoare, dar și cu averile confiscate de ANAF.

Vezi și Penalii fug deja din Republica Moldova. Germania pare să fie o destinație favorită

Ministrul propus al Justiției, Stelian Ion, promite desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), creșterea rolului CSM în numirea șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General. De asemenea, USR vrea ”spargerea” Inspecţiei Judiciare în două inspecții distincte şi reformarea CSM, dar eliminarea restricţiilor privind libertatea de exprimare a magistraţilor.

Principalele măsuri propuse de guvernul Cioloș:
Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Guvernul va susține adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind desființarea SIIJ în forma promovată de Guvern, cu eliminarea amendamentelor adoptate la Camera Deputaților.

Reorganizarea Inspecției Judiciare în două inspecții judiciare distincte – una pentru judecători și una pentru procurori, astfel încât să fie oferite garanții sporite de independenţă și imparțialitate.

Numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, prin diminuarea factorului politic. Vom promova un mecanism de numire transparent și echilibrat. Avem în vedere creşterea rolului Secției pentru procurori din cadrul CSM în cadrul acestei proceduri, în conformitate cu recomandările GRECO. Având în vedere hotărârea CEDO în cauza Kovesi contra României, considerăm necesară reglementarea expresă a posibilității de contestare în instanță a actului de revocare a procurorilor de rang înalt.

– Reforma Consiliului Superior al Magistraturii are în vedere, între altele, modalitatea de alegere a membrilor CSM, păstrându-se alegerea pe niveluri, dar cu participarea la vot a tuturor judecătorilor și procurorilor. De asemenea, avem în vedere modificarea regulilor referitoare la revocarea membrilor CSM astfel încât instituția revocării să nu fie doar un instrument iluzoriu, ci unul efectiv.

Adoptarea celor 3 noi legi ale Justiției care vor fi înaintate Parlamentului, după efectuarea unor modificări, până la sfârșitul anului 2021.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele