Guzu, vânzător de afaceri cu materiale de construcții

Stefan Alexiu

Guzu, vânzător de afaceri cu materiale de construcții. Francezii de la Saint-Gobain au intrat în linie dreaptă cu antreprenorul ro­mân Daniel Guzu pentru achiziţia producătorului de mate­ria­le de construcţii Duraziv, potrivit datelor ZF. Următorul pas îl reprezintă obţinerea aprobării de la Consiliul Concurenţei după care ar putea fi parafată tranzacţia.

 

Este a doua tranzacţie recentă care vizează un producător român de materiale de construcţii şi un concern internaţional. Elveţienii de la Sika au cumpărat în 2019 Adeplast contra sumei de 100 mil. Euro de la familia Bărbuţ.

Vezi și Marcel Bărbuț, AdePlast: „Banii la bancă sunt atât de ieftini, încât nu are rost să apelezi la finanţarea prin Bursă”

Potrivit surselor din piaţă, Daniel Guzu este interesat de mai multă vreme să vândă Du­raziv, însă acum se află în discuţii mai avan­sate cu potenţiali cum­părători. Printre cei interesaţi erau şi irlandezii de la CRH.

Antreprenorul nu ar fi la primul exit, după ce, în 2009, a vândut şi businessul cu vopsele Fabryo – denumit iniţial Guzu Chim – către fondul de investiţii Oresa Ventures, care a vândut mai departe compania în 2018 olandezilor de la Akzo Nobel. Banii obţinuţi de Guzu din vânzarea Fabryo au fost reinvestiţi în afacerea Duraziv, în imobiliare şi în producţia de vin şi de fructe în zona Vrancei.

Producătorul de materiale de construcţii Duraziv şi-a majorat afacerile în 2020 până la 31 de milioane de euro şi pariază pe eficientizarea fluxurilor de producţie anul acesta. Recent, oficialii Duraziv spuneau că îşi doresc o creştere a businessului şi în 2021, dar aşteptările sunt rezervate.

Citeste si...  Coca-Cola și Pepsi îşi suspendă total sau parțial activitatea în Rusia

În ultimii doi ani, compania, care are peste 200 de angajaţi, a investit circa 2 milioane de euro într-o hală nouă de profiluri metalice, dar şi în mo­dernizarea utilajelor şi creşterea productivităţii. Fabrica de profiluri metalice a fost mutată pe un teren adiacent celui pe care se afla anterior, în Popeşti-Leordeni, într-o clădire nouă.

Pe lângă Duraziv, Daniel Guzu mai deţine şi alte businessuri, printre care afacerea cu sucuri din fructe sub brandul „Ana are“, vinurile Casa Panciu, iar din 2019 are şi un hotel, în podgoria pe care o are în judeţul Vrancea, în comuna ţifeşti.

Vezi și Casa cu Grifoni, prima clădire iluminată electric de un prosper om de afaceri

Grupul francez Saint-Gobain are mai multe fabrici de materiale de construcţii în România, în care produce abrazivi, ţevi şi robinete industriale, sticlă, parbrize, izolaţii termice şi fonice, ţevi, gips-carton şi mortare. în ceea ce-i priveşte pe irlandezii de la CRH, ei deţin două fabrici de ciment (la Medgidia şi Hoghiz), plus o staţie de măcinare la Târgu-Jiu.

Saint-Gobain acoperă multe segmente ale pieţei de materiale de construcţii. Grupul s-a extins atât direct, cât şi prin achiziţii, în România cumpărând Pietta Glass Working, o fabrică de sticlă din Vălenii de Munte cu afaceri de 20 de milioane de euro, dar şi un producător de materiale din Ploieşti. Astfel, în cazul ambelor grupuri, o achiziţie nu ar fi o premieră şi ar ajuta la dezvoltarea operaţiunilor din România.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *