UDMR-istul Hunor s-a hotarât să vorbească despre intoleranța “supușilor” din Ditrău

0

Kelemen Hunor crede că ceea ce s-a întâmplat la Ditrău este regretabil şi că orice act de intoleranţă trebuie respins.

 

“Ce s-a întâmplat este absolut regretabil. S-a întâmplat şi în altă parte, s-a întâmplat şi în Vâlcea, şi în Cluj, dar nu a fost mediatizat. Orice astfel de act de intoleranţă trebuie respins, indiferent unde se întâmplă, indiferent din partea cui vine, indiferent dacă sunt implicaţi oameni simpli sau oameni de conducere. Deci, nu se poate accepta”, a declarat liderul UDMR.

Citiți Locuitorii din Ditrău au semnat o petiție prin care cer să nu mai fie angajați străini

Pe de altă parte, a adăugat Kelemen Hunor, nu trebuie toată comunitatea stigmatizată, fiindcă nu există nicio vină colectivă.

El a susţinut că a fost un conflict de muncă, de la care a izbucnit acest scandal, dar că, în acest moment, “lucrurile s-au calmat”.

Angajarea a doi muncitori sri-lankezi la brutăria din Ditrău, cea mai mare din zona Gheorgheni, a stârnit nemulţumirea unei părţi a locuitorilor, care au spus că le e teamă că în comună vor veni mulţi migranţi, care să le impună propria cultură şi să le pună în pericol siguranţa.

Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii sri-lankezi au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

A fost creat un grup pe Facebook care poartă numele “Migráns mentes ditrot akarunk” (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care au fost postate multe mesaje împotriva celor doi.

Situaţia în comună a devenit tensionată, iar pe 29 ianuarie, aproximativ 200 de localnici, în frunte cu preotul capelan romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat pentru a cere, în şedinţa Consiliului Local, discutarea acestei probleme. Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de şedinţe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară. Ulterior, în cadrul forumului, oamenii au spus că, de fapt, sunt nemulţumiţi pe patronul brutăriei, pentru că nu oferă condiţii corespunzătoare de muncă, nu acordă salarii decente şi se poartă urât cu angajaţii.

Cazul a ajuns în atenţia IPJ Harghita, care a deschis un dosar penal in rem pentru infracţiunile de incitare la ură sau discriminare, dar şi a Avocatului Poporului şi a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele