Impactul Coronavirusului asupra prețului carburantului: benzina a scăzut la 4,5 lei

0

OMV Petrom a ieftinit joi noapte carburanții cu 10 bani/l, prețul unui litru de benzină ajungând la 4,5 lei. Prăbușirea prețului internațional al petrolului și impactul Coronavirusului vor conduce la ieftiniri ale carburantului de cel puțin 50 de bani/l.

Instaurarea stării de urgență în România și prăbușirea prețului internațional al țițeiului, au dus la presiunea scăderii cererii interne, atât a persoanelor fizice, aflate în autoizolare, cât și a persoanelor juridice, în urma încetinirii activității economice. Impactul Coronavirusului se resimte asupra prețului carburantului.

La cea mai ieftină stație din București, cea de pe Șoseaua Alexandriei, benzina se comercializa cu 4,56 lei, iar motorina, cu 4,76 lei. OMV Petrom este liderul pieței de carburanți din România, cu o cotă de peste 40%.

Interesant este că decretul de instituire a stării de urgență semnat de președintele Iohannis prevede posibilitatea plafonării prețului carburanților la media ultimelor 3 luni. Prevederea este bizară și de-a dreptul inutilă, în această perioadă, carburanții ieftinindu-se cu 20%.

Profit de 2,489 miliarde de lei pentru Petrom în 2017

În urma eliminării supraaccizei de la 1 ianuarie, dar și a evoluției prețului internațional al petrolului (afectat de epidemia de Coronavirus și de războiul prețurilor dintre SUA, Rusia și Arabia Saudită), carburanții s-au ieftinit cu peste 20% de începutul anului. La finalul lunii decembrie prețul unui litru de benzină era de aproximativ 5,65 de lei, iar cel al unuia de motorină de 5,75 lei, cu 1,15 lei/l peste nivelul actual.

Cu alte cuvinte, autorii textului decretului au introdus posibilitatea plafonării prețului la carburanți la un preț cu 40-50 de bani/l superior actualului preț de pe piață.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele