În primul trimestru al acestui an, Franța a intrat în recesiune din cauza coronavirusului

Aceasta ar fi cea mai proastă performanţă trimestrială înregistrată de economia franceză după 1945

0

Produsul Intern Brut al Franţei va înregistra o cădere de aproximativ 6%, în primul trimestru al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, fiind afectat de pandemia de COVID-19 care a paralizat o mare parte a economiei şi a aruncat a doua economie a zonei euro în recesiune, arată o estimare publicată, astăzi, de Banca centrală a Franţei, transmite AFP.

 

Aceasta ar fi cea mai proastă performanţă trimestrială înregistrată de economia franceză după 1945. PIB-ul Franţei s-a contractat deja cu 0,1% în trimestrul patru al anului trecut, conform datelor oficiale publicate de Institutul naţional de statistică (Insee), ceea ce înseamnă că Franţa este, tehnic în recesiune.

“Ar trebui să ne întoarcem la cel de al doilea trimestru din 1968, marcat de evenimentele din luna mai, pentru a găsi o scădere trimestrială a activităţii de asemenea amploare”, a detaliat Banca Franţei. Atunci PIB-ul Franţei a înregistrat o cădere de 5,3% de la un trimestru la altul, din cauza protestelor studenţilor şi grevelor generale.

Potrivit unei anchete realizate de Banca centrală a Franţei în rândul a 8.500 de companii, activitatea economică a fost cu aproximativ o treime (32%) sub nivelul normal în ultimele 15 zile din luna martie. În aceste condiţii, fiecare două săptămâni în care Franţa este în carantină ar putea reduce activitatea economică anuală cu 1,5 puncte procentuale, mai estimează Banca Franţei.

Cu toate acestea, instituția subliniază că această cifră nu trebuie extrapolată abuziv, în condiţiile în care efectele măsurilor de carantină ar putea evolua. Începând din data de 17 martie francezii sunt obligaţi să rămână în case, conform unor măsuri de carantină care, oficial, se vor încheia pe 15 aprilie, guvernul de la Paris avertizând, însă, că ar putea fi prelungite.

Analiza Băncii centrale a Franţei confirmă că majoritatea sectoarelor economice au cunoscut pierderi puternice de activitate, cele mai afectate fiind construcţiile, comerţul, transporturile, industria hotelieră şi restaurantele.

În condiţiile în care activitatea economică s-a redus dramatic, companiile au raportat o creştere a cererilor pentru credite, relatează Agerpres.

Guvernul de la Paris a pus la punct un program pentru a garanta împrumuturi de la băncile comerciale în ideea de a menţine lichidităţile firmelor şi a evita intrarea lor în incapacitate de plată.

 

Citește și: În trimestrul al doilea din 2020, economia germană ar urma să sufere cel mai mare declin înregistrat din 1970

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele