Iohannis atacă dur Bugerul 2019, Tomac îl vrea retrimis în Parlament

0

Mădălina Dobrovolschi, a anunţat că şeful statului urmează să ia o decizie cu privire la legile bugetului de stat şi asigurărilor sociale pe care o va anunţa public în zilele următoare. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României  a adăugat că proiectul de buget 2019 adoptat de Parlament nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci “bunăstării PSD”.

“Preşedintele României, Klaus Iohannis, atrage atenţia încă o dată că bugetul pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD. Bugetul pentru anul 2019, croit din imaginaţia PSD pe baza unor cifre exagerat de optimiste, reprezintă o nouă dovadă a iresponsabilităţii şi modului defectuos prin care social-democraţii au decis să guverneze România. În pofida numeroaselor semnale de alarmă cu privire la sustenabilitate, PSD a mers înainte cu bugetul, aşa cum a decis de fapt grupul restrâns de la vârful acestui partid, care are interese paralele cu cele ale românilor. (…) Preşedintele României urmează să ia o decizie în privinţa Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pe care o va anunţa public în zilele următoare”, a spus Dobrovolschi, la Palatul Cotroceni.

Ea a precizat că, deşi au trecut trei luni de când PSD trebuia să prezinte public proiectul de buget pentru acest an, abia miercuri acest act normativ a ajuns la preşedintele României pentru promulgare.

Citește și Klaus Iohannis: Este inacceptabil să vinzi iluzii românilor și să prezinți bugetul pe 2019 drept un buget al investițiilor

Dobrovolschi a subliniat că bugetul de stat pentru anul 2019 face rabat de la cele mai elementare condiţii de legalitate şi procedură.

“Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluţii a Guvernului PSD pentru problemele reale ale cetăţenilor. Un Guvern care şi-a demonstrat în repetate rânduri limitele, un Guvern al imposturii, incompetenţei, care a picat cu brio şi acest test important – acela de a construi un buget credibil, sustenabil şi la timp pentru nevoile românilor. Mai grav, la baza elaborării sale nu au stat priorităţile României, ci nevoile PSD de a aloca banii publici în mod discreţionar, în propriul beneficiu politic şi pentru a asigura resurse pentru clientelă”, a susţinut purtătorul de cuvânt al şefului statului.

Mădălina Dobrovolschi a afirmat că “însăilarea neprofesionistă trecută pe repede înainte de PSD prin Parlament, fără dezbateri reale, pune în pericol stabilitatea economică a României”.

“Preşedintele Klaus Iohannis subliniază ca bugetul votat de către coaliţia majoritară este presărat cu estimări suprarealiste şi, de fapt, nu ţine cont de contextul economic. Taxele şi impozitele majorate de PSD, dobânzile mai mari, preţurile care au crescut constant, reducând, de fapt, puterea de cumpărare, sunt elemente care arată că şi în 2019 situaţia economică va fi mult sub aşteptările pe care se bazează Guvernul”, a menţionat ea.

Potrivit purtătorului de cuvânt, şeful statului consideră că este ridicol ca bugetul pe 2019 să fie caracterizat drept dedicat investiţiilor, în contextul în care cifrele indica un buget mai degrabă de austeritate, cu finanţare de subzistenţă, cu zero investiţii pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări şi chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente.

“În realitate, bugetul amputează investiţiile din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul precedent şi introduce prevederi bugetare ‘din pix’ în privinţa fondurilor europene. Sunt prevederi lipsite de credibilitate în raport cu capacitatea scăzută a guvernului, deja demonstrată, de absorbţie a acestora. Pentru ca România să se modernizeze, ar fi trebuit ca fondurile să fie alocate către programe de investiţii reale, nu către camarila de partid”, a declarat Dobrovolschi.

Ea a subliniat victoria PNL în Parlament prin susţinerea şi adoptarea amendamentului de majorare a alocaţiilor pentru copii.

Tomac, șeful PMP, atac și mai dur la Buget 2019

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, este de părere că şeful statului ar trebui să trimită înapoi în Parlament bugetul pe 2019, acesta fiind ”un proiect umflat cu pompa, un buget al recesiunii, care îngroapă economia”.

“Poziţia preşedintelui este identică aproape cu cea pe care noi, ca partid de opoziţie, am prezentat-o şi în raportul cu privire la activitatea Guvernului PSD de anul trecut şi în punctul nostru de vedere pe care l-am exprimat în plenul Parlamentului cu privire la proiectul de buget. Este un proiect umflat cu pompa, un buget al recesiunii, un buget care îngroapă economia, pentru că nu poţi aloca doar 4,3% pentru investiţii şi să visezi la o creştere economică extrem de optimistă, în condiţiile în care România a avut o alocare de 6,3% în 2011 şi 6,5% în 2012, în plină criză economică. Deci, este un buget croit pe interesele lui Dragnea şi nicidecum construit pe priorităţile României”, a declarat Eugen Tomac.

El a adăugat că bugetul pentru 2019 votat în Legislativ este unul care “vine cu propuneri de îngheţat posturile în administraţie, cu neplata orelor suplimentare şi alte măsuri care sunt de criză”.

“Deci, nu poate exista nimic mai fals decât această încercare de a umfla cu pompa cifrele şi de a-i minţi până la urmă pe români. Nemaivorbind de faptul că se transferă foarte multe sarcini administraţiei publice locale, motiv pentru care actualul Guvern şi-a pus în cap inclusiv cei aproape 2.000 de primari de la PSD. Nu are nicio logică bătaia de joc la adresa persoanelor cu dizabilităţi, plasându-i în sarcina, exclusiv, a administraţiei publice locale. Deci, este un buget chinuit, de recesiune, umflat cu pompa, care nu are nimic în comun cu realitatea economică românească şi nu este construit pe priorităţi – autostrăzi, şcoli, spitale”, a precizat Tomac.

În opinia sa, şeful statului ar greşi dacă nu ar trimite legea bugetului de stat în Parlament.

“PSD-ul a încălcat legea netrimiţând proiectul de buget anul trecut în Parlament, aşa cum prevede legea, din luna octombrie. Pentru că l-au minţit pe preşedinte atunci când s-au prezentat cu un proiect de buget în CSAT şi tot ei prin votul lor au decis, pentru anumite instituţii, să taie consistent din buget, fără a ţine cont de sarcinile pe care le au acele instituţii, preşedintele ar greşi dacă nu ar trimite bugetul înapoi în Parlament, pentru că sunt instituţii care trebuie să-şi implementeze programele exact aşa cum au stabilit în proiectul de buget pe anul în curs, cu atât mai mult cu cât, deja, luna februarie aproape se încheie”, a subliniat Tomac.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele