Iohannis forțează partidele să renunțe la ”graţierea pentru fapte de corupţie”

Stefan Alexiu

Președintele Iohannis a anunțat miercuri, după consultările cu reprezentanții partidelor parlamentare, că i-a invitat să semneze un acord național pentru România europeană.

„Am constatat că există o largă convergență. Marea majoritate a partidelor au fost de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate așa cum a votat poporul, sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecință, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană”, a declarat șeful statului.

El a arătat că acest acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României conţine, în esenţă, transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru fapte de corupţie şi a interdicţiei adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor, al organizării judiciare corelată cu dreptul unor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe, dar şi transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice, revizuirea legilor justiţiei, inclusiv a ordonanţelor de urgenţă care au fost modificate în deplin şi strict acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, a consiliilor consultative ale judecătorilor şi procurorilor europeni, precum şi a rapoartelor Comisiei Europene şi GRECO, adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene.

„Propun ca cei care vor semna pactul să se angajeze să transpună în legislație în cel mai scurt timp măsurile necesare asigurării atât în țară, cât și în străinătate a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetățenii români”, a spus Iohannis.

Citeste si...  Stănescu, îl atacă pe Dragnea: PSD a scăzut sub 25% în sondaje / I-am cerut să facă un pas în spate, nu retractez

Șeful statului a mai arătat că acest acord va fi transmis miercuri partidelor politice parlamentare.

Citește și Iohannis discută azi cu PMP, ALDE, Pro Ro, Minoritățile și cu PSD despre ”Fără penali”

„Aştept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitaţia mea de a semna acest acord naţional”, a mai spus el.

El a precizat că rezultatele referendumului arată că aproape 8 milioane de români s-au prezentat la urne, din care aproximativ 6.500.000 au răspuns cu ‘Da’ la ambele întrebări din domeniul justiţiei.

Şeful statului a subliniat că rezultatul referendumului trebuie transpus în legislaţie.

„Această prezenţă masivă la referendum şi votul covârşitor dat pentru ‘Da’ arată că românii nu au votat strict numai pentru aceste întrebări. Aceste răspunsuri ferme trebuie transformate în legislaţie. Românii au votat, politicienii acum trebuie să implementeze rezultatul votului şi este clar că rezultatele referendumului trebuie transformate în legislaţie. Trebuie creată legislaţia care efectiv interzice amnistia şi graţierea pentru corupţi, cum trebuie dată legislaţie pentru interzicerea ordonanţelor de urgenţă în domeniul justiţiei şi a politicii penale, precum şi extinderea dreptului de a contesta constituţionalitatea unor ordonanţe de urgenţă. Asta pare că este rezultatul referendumului. Acesta este rezultatul de bază şi trebuie să mergem mai departe şi să înţelegem importanţa politică a acestui vot din partea românilor. Românii au votat clar şi ferm împotriva abordării antieuropene promovată în campanie de PSD şi ALDE, două partide care au fost sancţionate drastic de electorat. Aşadar, românii au arătat clar că România este o ţară proeuropeană, românii sunt o naţiune proeuropeană. Acest lucru este foarte important. Trebuie ţinut cont de acest lucru şi politicienii trebuie să tragă concluzii. Noi nu am ajuns întâmplător sau din greşeală în UE. Noi, românii, am dorit să fim în UE. Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră, dar şi această decizie este una suverană. Noi vrem să facem parte din acest spaţiu european care se bazează pe principii şi valori”, a adăugat preşedintele.

Citeste si...  Iordache, după internarea lui Dragnea într-o clinică privată: A avut o opțiune

Dreptul la vot, a evidenţiat totodată Iohannis, este consacrat prin Constituţie, iar politicienii sunt obligaţi să creeze condiţiile pentru ca toţi românii să voteze.

„Trebuie să creeze efectiv, nu doar teoretic posibilitatea unui vot. Tot ceea ce s-a întâmplat în străinătate se numeşte îngrădirea dreptului la vot şi este inacceptabil aşa ceva”, a susţinut Iohannis.

Citește și Triculescu, apropiata lui Vâlcov, a plecat azi de la ANAF

Președintele a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pentru stabilirea „direcțiilor de acțiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai”.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *