Iohannis i-a revocat pe miniștrii demisionari Paul Stănescu și Lucian Șova

0

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi seară decretele de revocare din funcție a miniștrilor demisionari Paul Stănescu (dezvoltare regională) și Lucian Șova (Transporturi), fără însă a-i numi în Guvern pe înlocuitorii propuși de PSD – Lia Olguța Vasilescu, respectiv Mircea Drăghici.

Comunicatul transmis de Administrația Prezidențială:

Decrete semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 3 ianuarie a.c., următoarele decrete:
• Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice;
• Decret pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia domnului Lucian Şova, ministrul transporturilor.

Decizia președintelui vine după ce Curtea Constituțională (CCR) a constatat pe 19 decembrie cu o majoritate de 8 voturi ”pentru” și 1 vot ”împotrivă” existența unui conflict juridic între Guvern și președintele României generat de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta remanierea guvernamentală propusă de prim ministru.

Potrivit minutei CCR:

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

  1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;
  2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;
  3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.

Pe 20 noiembrie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat remanierea miniştrilor propuşi de PSD, cu excepţia celor doi miniştri, considerând că propunerile de înlocuire a acestora, respectiv Lia Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, sunt nepotrivite.

Ulterior, la Transporturi a fost propus Mircea Drăghici, iar Lia Olguţa Vasilescu la Dezvoltare.

Pe 22 noiembrie, Lucian Şova a demisionat de la Ministerul Transporturilor, iar pe 26 noiembrie a demisionat şi Paul Stănescu de la Ministerul Dezvoltării.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu refuzul președintelui Klaus Iohannis de a accepta remanierea Guvernului, susținând că nu şi-a dorit acest demers, dar „interesul României, interesul românilor este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală”.

Citește și Ionuț Mișa a fost demis de la șefia ANAF! Mihaela Triculescu este noul șef al instituției

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele