Iohannis ne asigură că nu scăpăm definitiv de declaraţii, dar ne-am pricopsit cu măşti obligatorii

0

Preşedintele Klaus Iohannis  a anunţat că din 15 mai devine obligatorie purtarea măştii în spaţii închise.

Pentru deplasarea în interiorul localităţilor nu este necesară o declaraţie, dar va fi necesară pentru deplasarea în provincie, astfel de deplasări putând fi făcute pentru anumite motive.

Din păcate, epidemia Covid 19 este încă între noi. Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Ne apropiem de numărul de 1.000 de victime ale acestei epidemii. În continuare avem în fiecare zi sute de cazuri noi, Se apropie data administrativă de 15 mai, când se termină starea de urgenţă şi vom intra în starea de alertă”,a declarat preşedintele.

”Aş menţiona ce devine obligatoriu: sunt lucruri foarte simple, dar foarte importante. Devine obligatoriu portul măştii care acoperă nasul şi gura când suntem în spaţii interioare – magazin, alte situaţii, în transportul în comun, staţia de metrou. În interior, masca este obligatorie. Este obligatorie păstrarea unei distanţe de 1,5 metri între persoane, adică distanţa a două braţe”, a explicat Iohannis. Preşedintele a mai spus că igiena mâinilor este obligatorie şi este extrem de importantă. Subliniind că nu este cazul să ne relaxăm, Iohannis a anunţat că se redeschide parţial comerţul – magazinele care au acces direct din stradă, saloanele de îngrijire personală, muzeele.
”O chestiune pe care nu putem să o dispunem, dar recomandăm – să redeschidă autorităţile locale parcurile pentru public”, a afirmat preşedintele. Conform lui Iohannis, se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi la obligaţia unei declaraţii când ne deplasăm în interiorul localităţii.
”Totuşi, în interesul nostru, nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa. Ce rămâne obligatoriu – este interzisă deplasarea în afara localităţii, cu excepţii care vor fi enumerate în decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, sunt excepţii naturale – pentru serviciu, munci agricole, sport individual. Când ieşim din localitate, este nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane de unde se vine, de exemplu, la serviciu în Bucureşti. Dacă mergeţi din Bucureşti într-un oraş din provincie pentru o problemă care se încadrează în excepţii, aveţi nevoie de declaraţie scrisă”, a precizat Klaus Iohannis. ”Vreau să mulţumesc şi să apreciez munca celor din prima linie – medici, personal medical, personal care ajută în spitale şi în alte unităţi medicale. Astăzi, în mod special, felicitări asistenţilor medicali pentru că este ziua lor internaţională”, a subliniat preşedintele.
Klaus Iohannis a făcut referire şi la sportivi, despre care a afirmat că îşi pot relua cantonamentele în condiţii speciale, dar competiţiile sportive nu vor începe.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele