Klaus Iohannis vede ”inadmisibil” discursul lui Viktor Orban la Tușnad

Președintele vrea clarficări de la UDMR, dar nu de la Viktor Orban

1
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Peşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, întrebat despre discursul lui Viktor Orban, că ”este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”. Preşedintele a anuţat că se disociază de ideile premierului Ungariei.

 

Inteligent, Iohannis are o reacție după ce subiectul este deja dezbătut în spațiul public de zile bune. Reacția Președintelui României este foarte ”blurată”, probabil, de posibila numire a sa la șefia NATO, după ce mandatul de președinte se va termina.

Vezi și VIDEO! Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă poziţionat în România

Iohannis, spun voci din diplomație, ar trebui să inițieze o procedură de interzicere a vizitelor ”nazistului” ungar Viktor Orban pe teritoriul României.

Pe de altă parte, prietenul declarat al criminalului Vladimir Putin, Viktor Orban, ar putea încerca, în mod inteligent, o manipulare a opinie publice. Declarațiile sale pentru cere nu este deloc penalizat de votanții maghiar, ba din contră, încearcă să distragă atenția opiniei publice de la crimele Rusiei lui Putin în Ucraina.

Generarea unui conflict în țările ”Transcarpatiei” de aceste declarații naziste, dezbinarea constructului european, l-ar putea ajuta pe dictatorul Vladimir Putin să câștige în Ucrina.

Pe acest raționament, Viktor Orban, dincolo de nazismul declarativ, combătut și de intelectualitatea românilor cu simțire de limbă maghiară, ar trebui plasat în aceeași boxa a acuzaților cu Putin, Lavrov, Lucașenko etc. 

Iohannis vrea clarficări de la UDMR, dar nu de la Viktor Orban

”În principiu este greşit, este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a Secoului 20, la al Doilea Război Mondial. Nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie”, a afirmat, vineri, Iohannis, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă UDMR nu ar trebui să iasă de la guvernare după discursul premierului maghiar la Băile Tuşnad.

Preşedintele a mai afirmat că ”este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena politică cu un discurs anti-european”.

”E eronat, greşit şi inacceptabil indiferent unde se află această scenă. Faptul că scena s-a aflat în Transilvania arată că e o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat că premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreteze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa. Nu e rolul şi rostul meu să dau lecţii de politică sau oratorie unui înalt demnitar european, dar nu pot să nu mă disociez clar public de ideile vehiculate acolo”, a mai declarat Iohannis.

Vezi și Reacția României la declarațiile despre rasele umane a lui Viktor Orban / Premierul Ungariei a vorbit din Tușnad

Acesta crede că este nevoie de clarificări din partea UDMR, întrucât mulţi politicieni ai formaţiunii au aplaudat discursul susţinut de Viktor Orban.

”Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, sau dacă nu au înţeles ce se vorbeşte, ei au aplaudat discursul şi personajul. Trebuie să existe oricare explicaţie”, a mai afirmat Iohannis.

Acesta apreciază, însă, că nu este nevoie de o criză guvernamentală.

”Pe de altă parte, nu îşi doreşte nimeni să provoace o criză guvernamentală pentru că un înalt demnitar străin a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne facem că acele lucruri nu au fost spuse, cum nu putem să ne prefacem că acele lucruri spuse nu au fost aplaudate”, a mai declarat şeful statului.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele