Isărescu explică motivele creșterii economice

0

Creşterea economiei româneşti a fost una ridicată în ultimii ani, dar aceasta a fost susţinută în special de consum, fiind neglijate investiţiile, iar accelerarea reformelor structurale este esenţială pentru o creştere economică sustenabilă, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

România a înregistrat, în primul trimestru, a doua mare creştere economică din Uniunea Europeană (UE), de 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018, fiind devansată de Ungaria, care a consemnat un avans de 5,2%, potrivit datelor publicate în luna mai de biroul european de statistică, Eurostat.

”Ritmul creşterii economice a fost impresionant (…) dar a fost asociat cu creşterea importantă a consumului, în dauna investiţiilor, mai ales a celor publice. În ultimii ani am stricat ceea ce făcusem bun din punct de vedere al deficitului extern. Raportul de astăzi încearcă să sugereze echilibrarea sustenabilă a situaţiei, prin două componente. (…) Prima este de natură fiscală şi ne ajută să atingem MTO-ul. A doua direcţie este accelerarea reformelor structurale (…) şi este fundamentul pentru o creştere economică durabilă pentru oferta internă. (…) Susţinem o creştere realistă, care să nu se bazeze pe importuri, care nu face decât să genereze locuri de muncă în străinătate”, a spus Isărescu.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1,212 miliarde euro în perioada ianuarie-martie, cu 18% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), publicate în luna mai.

Citește și: Comisia Europeană a alocat 10 miliarde de euro pentru bioeconomie şi dezvoltarea resurselor naturale

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele