Israel: vaccin anti-COVID-19 administrat pe cale orală

2

O companie farmaceutică israeliano-americană se pregătește să înceapă o prima fază a testelor clinice pentru un produs care ar putea deveni primul vaccin anti-COVID-19 pe cale orală din lume, transmite The Jerusalem Post, citată de Rador.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, Oramed Pharmaceuticals Inc., o companie farmaceutică specializată în teste clinice bazate pe o tehnologie produsă de Centrul Medical de la Universitatea Hadassah, a anunțat înființarea unei firme mixte împreună cu Premas Biotech, care va produce vaccinul oral.

Vezi și O singură doză de vaccin anti-COVID-19 este eficientă împotriva virusului

Cele două companii au înființat firma Oravaz Medical Inc. Vaccinul lor se bazează pe tehnologia POD a companiei Oramed, specializată în administrare orală, și pe tehnologia de vaccinare a celor de la Premas.

Tehnologia Oramed poate fi folosită pentru administrarea pe cale orală a unor medicamente bazate pe proteine, care altfel ar trebui să fie administrate prin injectare. Oramed se află pe la mijlocul fazei a treia a testărilor pentru aprobarea de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a unei capsule orale de insulină pentru diabetele de tip 1 și 2.

Premas a început să se ocupe de perfecționarea acestui vaccin anti coronavirus începând cu martie 2020.

Potrivit declarațiilor directorului Oramed, Nadav Kidron, cele două companii au luat legătura la începutul acestui an, când au constatat imediat că ele pot revoluționa piața.

“Un vaccin anti-COVID-19 pe cale bucală ar elimina o serie de bariere din calea distribuției rapide și pe scară largă, permițându-le astfel oamenilor să se vaccineze singuri, la domiciliu”, a spus Kidron. “Cum astăzi este crucial ca inocularea să fie cât mai rapidă, un vaccin pe cale bucală ar deveni cu atât mai important, el putând fi recomandat anual, la fel ca vaccinul antigripal“.

Compania și-a finalizat testul-pilot pe animale și a constatat că vaccinul produce anticorpi de imunoglobulină G și de imunoglobulină A (IgA). Imunoglobina IgA este necesară pentru că asigură o imunitate mai îndelungată.

Avantajele vaccinului oral depășește zona siguranței și a eficacității, a mai susținut Kicron, el subliniind că medicamentele pe cale orală ar prezenta mai puține efecte secundare.

În plus, vaccinul poate fi transportat în niște frigidere normale și pot fi păstrate ulterior chiar și la temperatura camerei or, “asta ar face ca, din punct de vedere logistic, ele să poată ajunge ușor în orice colț al lumii”, a subliniat Kidron.

Și un ultim argument – un vaccin pe cale bucală nu mai necesită prezența unui profesionist.

Oravax crede că va putea începe studiile clinice în cel de-al doilea trimestru al anului 2021. Kidron spune că testele vor putea fi făcute în diverse țări, respectiv, în Statele Unite, în Israel, în țări din Europa și în Mexic. Se speră ca aceste vaccinuri să ajungă și în Africa, unde un vaccin oral s-ar dovedi esențial.

Kidron mai speră ca datele primei faze a testărilor să poată apărea în maximum trei luni.

Vezi și Jumatate din populația Israelului a fost vaccinată

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele