Guvernul Italiei ia în considerare preluarea prin decret a mărcilor auto defuncte deținute de Stellantis și cedarea dreptului de a le folosi către mai multe companii din China. Măsura are scopul de a încuraja companiile chinezești să investească în fabrici auto în Italia.
Planul ar urma să implice mărcile auto Innocenti și Autobianchi, ambele închise în anii 1990. Innocenti a fost faimos în anii 1960 și 1970 pentru că a produs o versiune italiană a Mini-ului britanic, înainte de a fi preluată de Fiat, acum parte a Stellantis.
Fosta unitate Fiat Autobianchi a produs mașini de oraș de lux, cum ar fi A112 și Y10.
Potrivit sursei citate, ministrul italian al industriei a înregistrat versiuni ale celor două mărci la biroul național de brevete și mărci, folosind grafice diferite de cele înregistrate de grupul Stellantis. Ministerul Industriei nu a fost disponibil pentru comentarii.
O decizie surpriză
Grupul auto Stellantis a declarat pentru Reuters că a văzut știrile din presă, dar nu a fost informat de guvern despre niciun astfel de plan.
Pentru a reuși să facă ce și-a propus, guvernul italian elaborează deja un proiect de decret special privind mărcile auto care au fost neutilizate de cel puțin cinci ani. Proiectul de decret se află în prezent în evaluarea Curții de Conturi italiene.
Odată aflate sub controlul guvernului, aceste branduri auto ar putea fi date „companiilor, inclusiv celor străine, care intenționează să investească în Italia sau să se mute în Italia”, potrivit legislației italiene.
Scandal cu premierul
Guvernul premierului Giorgia Meloni a fost de luni de zile în conflict cu Stellantis, acuzând producătorul auto că își neglijează bazele istorice de producție din Italia.
Stellantis, al treilea producător auto din lume, a fost înfiinţat în 2021, în urma fuziunii dintre grupul francez PSA şi cel italiano-american Fiat Chrysler.
Stellantis regrupează mărci auto precum Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo.