Joe Biden, noul Președinte american

0

Joe Biden, noul Președinte american. ”Sunt copleşit de încrederea pe care mi-aţi acordat-o! Promit să fiu un preşedinte care să nu vadă state albastre și roșii, ci doar Statele Unite”. Este mesajul de învingător al lui Joe Biden, care cucerește Casa Albă la 77 de ani, după aproape jumătate de veac în politica americană. O viață cu de toate – de la drame personale, la o experiență de invidiat și respect față de familie și credință.

 

O viață în slujba americanilor – 6 mandate de senator, două încercări de a ajunge președinte și două mandate de vicepreședinte, mâna dreaptă a lui Barack Obama. O experiență politică uriașă, fragmentată de drame personale.

La 29 de ani, licențiat în Științe politice și Drept, Joe Biden devenea senator. Bucuria a fost întreruptă de moartea fulgerătoare, într-un accident de circulație, a soției sale și a fiicei de un an. Cei doi băieți au fost răniți.

Jill Jacobs, o profesoară de engleză la Universitatea din Delaware, i-a redat speranța. S-au căsătorit în 1977 și au împreună o fiică.

O nouă lovitură vine în 2015, când Beau, fiul cel mare, căruia i se prevedea un viitor strălucit în politică, moare de cancer la 46 de ani.

UPDATE: Alegeri SUA: Joseph Biden 253 voturi, Donald Trump 213

În această campanie, Joe Biden a fost atacat prin prisma fiului mai mic, Hunter, fiind speculată perioada în care acesta a fost membru în CA-ul unei companii energetice din Ucraina și ar fi beneficiat de influența tatălui.

Culoarele politicii la vârf nu au secrete pentru Joe Biden, considerat de cancelariile occidentale, de lideri ai lumii, un adevărat om politic.

Președintele ales a evocat îndemnul bunicii sale de a răspândi credința, într-un discurs dominat de valori tradiționale americane precum morala, justiție și libertate, dar și de respectul pentru convingerile celorlalți.

Autodefinirea prin prisma familiei a fost emoționantă: “Oameni buni, eu sunt soțul lui Jill și nu aș fi fost aici fără dragostea și sprijinul său și al fiului meu Hunter, al fiicei mele Ashley, al nepoților mei și al întregii familii. Ei sunt sufletul meu”.

Apropiații lui Trump îi sugerează să se recunoască învins

Donald Trump a insistat pe Twitter că el este învingătorul. De mâine, echipa sa de campanie va începe acțiunile în instanță. Potrivit unor surse citate de presa americană, mai mulți apropiați i-ar sugera să accepte că a pierdut.

Președintele în exercițiu a primit vestea înfrângerii sale pe terenul de golf. Nu a făcut declarații, dar a susținut în mesaje pe Twitter că alegerile sunt furate și că i se va face dreptate. “Observatorilor nu li s-a permis prezența în încăperile unde se numără. Am câștigat scrutinul”, a scris Donald Trump cu majuscule, fără să aducă dovezi.

Pe drumul de întoarcere la Casa Albă, câțiva susținători l-au încurajat de pe margine.

Echipa sa a intentat acțiune în justiție în Arizona pentru ceea ce apreciază a fi voturi anulate incorect.

Joe Biden a întors pagina Trump la nivel internațional. Se așteaptă ca în următoarele zile să se încheie numărarea voturilor, urmată de acțiunile în justiție anunțate de echipa de avocați a lui Donald Trump.

În decembrie, electorii își vor exprima voturile pentru președinte, iar într-o sesiune a Congresului vor fi numărate, la începutul lui ianuarie.

Membrii Colegiului electoral nu sunt obligați legal să voteze pentru candidatul desemnat câștigător, dar se întâmplă foarte rar ca votul lor să fie altul.

Între timp, începe constituirea echipei de tranziție și procesul de transmitere a dosarelor aflate pe agendă către noua administrație.

În principiu, în această perioadă, președintele în exercițiu nu poate avea inițiative majore de politică externă.

Noul președinte american își va prelua oficial mandatul pe 20 ianuarie.

Vezi și Casoteca.ro/magazin/

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele