Klaus Iohannis cere justiției să își facă datoria în ”dosarul Revoluția”

0
iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis susținut că Justiţia trebuie să-şi facă datoria în cazul celor vinovaţi de represiunea sângeroasă din Decembrie 1989, arătând că durerea „incomensurabilă” a celor care au pierdut persoane dragi a fost dublată, în toţi aceşti ani, de „infama” incapacitate a statului de a înfăptui dreptatea.

 

„În urmă cu 31 de ani, românii au aşezat piatra de temelie a României democratice de astăzi. Ei au transformat revolta, durerea şi teroarea, acumulate în decenii de tiranie, în forţa motrice a Revoluţiei anticomuniste. Prin jertfa de sânge din Decembrie 1989, au pus capăt unui regim ilegitim şi criminal, iar curajul şi determinarea semenilor noştri ne-au redat nouă libertatea şi demnitatea. Nimeni, niciodată, nu trebuie să uite că, pentru idealurile lor, românii s-au aşezat în faţa tancurilor. Şi de atunci, pentru totdeauna, 22 Decembrie este Ziua Victoriei Revoluţiei Române, pe care toate generaţiile trebuie să o păstreze vie în memorie şi să o onoreze cum se cuvine. Însă, pentru libertate şi democraţie, a fost plătit, în acele ceasuri de durere şi revoltă, cel mai scump preţ. 45 de ani de crime şi cruzimi împotriva românilor, ani care au rupt legătura firească cu familia democraţiilor europene, s-au sfârşit printr-un alt şir de abuzuri. Gloanţele şi barbarismul autorităţilor vremii au curmat vieţi şi au distrus destine”, a evidenţiat şeful statului.

Potrivit şefului statului, respectul şi recunoştinţa se îndreaptă nu doar către eroii acelor zile, ci şi către urmaşii lor, care poartă în suflete „răni adânci”.

„Astăzi, în calitate de preşedinte al României, mă înclin în faţa sacrificiului suprem din Decembrie 1989, onorând memoria victimelor prin apărarea fermă a valorilor şi principiilor democratice. Respectul şi recunoştinţa se îndreaptă nu doar către eroii acelor zile, ci şi către urmaşii lor, care poartă în suflete răni adânci. Durerea incomensurabilă a pierderii persoanelor dragi a fost dublată, în toţi aceşti ani care au trecut de la Revoluţie, de infama incapacitate a statului de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi pentru represiunea sângeroasă. Sănătatea unei societăţi depinde, într-o foarte mare măsură, de modul în care lecţiile trecutului sunt învăţate şi asumate. Tocmai de aceea, nu voi înceta să lupt pentru redarea adevărului şi înfăptuirea dreptăţii pe care o aşteptăm de prea mulţi ani. Justiţia trebuie să-şi facă datoria! Orice întârziere va transforma această ruşinoasă restanţă într-un grav atentat la adresa democraţiei noastre”, a mai transmis Iohannis.

Orban, de la ministru al Transporturilor, la Șef de Camera Deputaților

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele